Burgemeesters van de grensgemeenten op gepaste afstand bijeen
Burgemeesters van de grensgemeenten op gepaste afstand bijeen Foto: Dynamic Borders

Corona brengt burgemeesters dichter bijeen

Algemeen

De nauwe band tussen de burgemeesters van de partnergemeenten Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Goch, Mook en Middelaar en Weeze is door de coronapandemie niet verstoord geraakt. Integendeel. De burgemeesters hebben tijdens de uitvoeringsfase bij het grensoverschrijdende INTERREG Dynamic Borders-project op het gebied van toerisme, agrofood en stagebemiddeling zich regelmatig laten informeren over de ontwikkelingen en waar nodig begeleiding gegeven. Met name tijdens de lockdownfase in de strijd tegen corona zijn de contacten geïntensiveerd. Via telefoon- en videoconferentie werden de nationale procedures besproken en ideeën verzameld voor de aanpak van het virus in de grensregio. (Door Frans Thonen)

“Gemeenschappelijke oplossingen of voorbeelden van aanbevolen procedures kunnen alleen worden verkregen als er goed met elkaar wordt gecommuniceerd. Dit werkt goed tussen onze gemeenten”, zegt burgemeester Ulrich Francken van leadpartner gemeente Weeze.  ”En als we geen oplossing konden vinden, hebben mijn collega’s en ik geprobeerd opheldering of antwoorden te krijgen over de Euregio Rijn-Waal, de deelstaat Noordrijn-Westfalen of de provincies Limburg en Noord-Brabant.”

Burgemeester Manon Pelzer uit Bergen is het eens met de uitspraken van burgemeester Francken. Zij vult aan: “Dankzij het Dynamic Borders-project werken we intensief met elkaar samen en is het vanzelfsprekend dat we met elkaar in contact komen als het om advies of hulp gaat.”

Onlangs ontmoetten burgemeester Ulrich Francken en burgemeester Manon Pelzer bij een face-to-face bijeenkomst, hun collega’s Ulrich Knrickrehm (Goch), Willem Gradisen (Mook en Middelaar), Wim Hillenaar (Cuijk), Willibrord van Beek (Gennep) om samen met Sjaak Kamps van de Euregio Rijn-Waal en Wim Fredrix van de Provincie Limburg van gedachten te wisselen over de uitvoering van het Dynamic Borders project en de behoefte te peilen naar een vervolgproject.

In het kader van het project Dynamic Borders zetten de burgemeesters van de bovengenoemde gemeenten zich in voor de toezegging in de commitmentverklaring, die zij in 2017 in de Euregio Rijn-Waal hebben ondertekend, om de grensbarrières verder te verkleinen. Hieronder vallen de drie thema’s toerisme, agrofood en arbeidsmarkt.

Ondanks corona houden de burgemeesters van de deelnemende gemeenten vast aan het projectdoel om de grensregio te ontwikkelen en te versterken.

Het project dat wordt uitgevoerd in het kader van INTERREG Deutschland-Nederland loopt wegens corona tot eind maart 2021 en heeft een totaalbudget van 726.831,50 euro. De eigen bijdrage van de gemeenten en het Duits-Nederlandse MKB bedraagt 206.487 euro. Vanuit INTERREG wordt het project met 520.344,50 euro ondersteund. Dit laatste bedrag is inclusief de bijdragen van de provincies Limburg, Noord-Brabant en de het Ministerie van Economie, Innovatie, Digitalisering en Energie. Dynamic Borders wordt ondersteund door het INTERREG-projectmanagement van de Euregio Rijn-Waal in Kleve.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT