Energielandgoed Wells Meer
Energielandgoed Wells Meer Foto: Frand Thonen

Milieueffectrapport Energielandgoed Wells Meer bijna compleet

Algemeen Politiek Duurzame energie

Het milieueffectrapport voor Energielandgoed Wells Meer in Bergen bevat veel waardevolle informatie, maar moet worden aangevuld met informatie over natuur en met een onderbouwing van de gekozen ‘energiemix’. Dat zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage in haar advies aan de gemeente Bergen. De gemeente vroeg de Commissie het rapport te beoordelen.

De Limburgse gemeente Bergen wil in 2030 voorzien in de eigen energiebehoefte. In Energielandgoed Wells Meer zal de helft van de duurzame energie daarvoor worden opgewekt. Voordat de gemeente besluit over het bestemmingsplan en de omgevingsvergunningen zijn de milieugevolgen in een milieueffectrapport onderzocht.

Het rapport bevat veel goede informatie, ook over natuur. Het natuuronderzoek was echter nog niet afgerond tijdens het schrijven van het milieueffectrapport, daarom is nu nog niet zeker of het plan aan de natuurwetgeving voldoet.
De Commissie adviseert nog te laten zien hoe belangrijke nadelige effecten op gevoelig natuurgebied voorkomen kunnen worden. Het gaat bijvoorbeeld om stikstofeffecten en om de gevolgen voor de nachtzwaluw. Ook moet uit onderzoek nog blijken wat het effect van het energielandgoed is op de aanwezige vleermuizen- en dassenpopulatie.

In het milieueffectrapport worden drie modellen met verschillende energiemixen van wind, zon en biomassa onderzocht. Daarna zijn varianten bekeken binnen een voorkeursmodel met vier windturbines en 264 hectare zonnevelden. De Commissie adviseert om meer uit te leggen waarom voor dit voorkeursmodel en deze varianten is gekozen. Op die manier wordt duidelijk waarom gekozen wordt voor een aanzienlijk hogere elektriciteitsproductie dan bedacht in de doelstelling.

De gemeente heeft laten weten de informatie aan te vullen, voordat zij het bestemmingsplan vaststelt. Zij heeft nog niet besloten of zij de Commissie vraagt om ook deze aanvullende informatie te beoordelen.

Klik hier voor het volledige advies.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT