Alle evenementen van de regio in één oogopslag. 

Plaats hier GRATIS je evenement. 

Let op! Alleen evenementen die plaatsvinden in de gemeentes Bergen (L) - Gennep - Mook/Middelaar - Goch en/of Weeze worden goedgekeurd. 

Afbeelding
Foto: limburgs-landschap

Vroege vogelexcursie in Nationaal Park De Maasduinen

zondag 12 mei 2024 7:00

Struint u mee door Bergse Heide en het Ingendael op zondag 12 mei. Vertrek om 10.00 uurvanaf de parkeerplaats bij de Brakke Berg, Wolfsdriesweg 10, 6325 PM Geulhem (Berg enTerblijt). De excursie duurt ongeveer 2 uur. Meer informatie over deelname en het reserverenvan tickets via: www.limburgs-landschap.nl/kalender

Voorjaar
Het plateaubos van de Bergse Heide, de natuurontwikkeling op Ingendael en een ruig stromende enmeanderende Geul vormen het decor voor een fraaie voorjaarsexcursie van Het LimburgsLandschap.

Natuurontwikkeling
Het natuurontwikkelingsgebied Ingendael ligt in het Beneden-Geuldal tussen Houthem enValkenburg. Een deel van de voormalige landbouwgronden in dit gebied is sinds 1996 eigendom vanHet Limburgs Landschap. Het Waterschap heeft destijds alle oeververstevigingen langs de Geul inIngendael weggehaald. Hierdoor begon de beek zich voor het eerst in misschien wel duizend jaarweer zijdelings te bewegen. Ze ondermijnt daarbij de oevers, zodat er ook bomen in het water vallen.Zo’n boom ontregelt de hoofdstroom en zorgt voor extra erosie. In de steile oeverwanden nestelenijsvogels en in de oeverlijn zijn vaak grote gele kwikstaarten te zien. Op de nieuwe grindbankenkiemen wilgen en elzen, waar de bever ook wel raad mee weet. Het karakteristieke ooibos (bos datgoed tegen overstroming kan) komt zo weer terug langs de Geul en er ontstaat een dynamisch ennatuurlijk beekdallandschap.

Begrazing
Het enige beheer dat er plaatsvindt is begrazing met kleine kudde gallowayrunderen enkonikpaarden. Daardoor kunnen tijdens de excursie geen honden mee. Door de begrazing ontstaateen afwisselende en soortenrijke vegetatie. Die afwisseling zorgt weer voor veel verschillende plant-en diersoorten.

Locatie