Gezellig knutselen met meneer pastoor
Gezellig knutselen met meneer pastoor Foto: Irina Felix

Het Adventsverhaal

Algemeen Jeugd voor Jeugd Kunst & cultuur

Maar liefst 38 kinderen uit Bergen, Siebengewald en Afferden hebben in de afgelopen twee dagen hun adventskrans geknutseld. Met iets lekkers erbij luisterden ze naar een verhaal van Pastoor Blom wat advent precies is en waarom wij een adventskrans knutselen. (Door Irina Felix)


Foto: Irina Felix

Advent is eigenlijk een tijd van voorbereiding voor het kerstfeest, en is een woord dat in het Latijn ‘komst’ betekent, waarbij de verwachting van de komst van baby Jezus centraal staat.

Er zijn verschillende tradities die bij de advent horen, zoals adventskaarsen, de adventskrans en de adventskalender. Het gebruik van de adventskrans is afkomstig van een gebruik in kloosters waar men in de donkere kamers extra licht creëerde voor de advent. Voor de gelegenheid werd de lichtboog met groene takken en kaarsen versierd.


Foto: Irina Felix

De meest gekende adventskrans is de groene krans met de vier kaarsen en het rode lint, tekens van leven (groene kleur van de krans) en liefde op het licht (rode lint). Elke zondag van de advent wordt er één kaars aangestoken. Dat dit een periode van bezinning is, wordt verduidelijkt door de paarse gewaden die de priesters in deze periode dragen.

Op zaterdag 2 december worden deze kransen tijdens de mis van 19.00 uur gezegend in Afferden, en op zondag 3 december om 11.00 uur in Bergen.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT