Brian Goodal bij het monument nabij het Eendermeer
Brian Goodal bij het monument nabij het Eendermeer Foto: Ger Peters

Nabestaande toont 80 jaar later namens familie respect aan zijn oom

Algemeen Familieberichten

Well | Enige tijd geleden kreeg het Archief Well een e-mail van Brian Goodal uit Engeland. Hij was op zoek naar informatie over zijn oom Percy G. Eames, die samen met de bemanning van de Lancaster W 4919, op 24 mei 1943 gecrasht is nabij het Eendenmeer in Bergen. Hij las op de website van Archief Well in de digitale versie van het boek “Vliegtuigcrashes en noodlandingen WO2 gemeente Bergen” van oud-Wellenaar Jacques Haumann over deze crash. Brian wilde graag naar Bergen te komen om zijn respect te tonen aan zijn oom, een broer van zijn moeder, op de plek waar hij is verongelukt: Wing nr.5 van de Wings of Freedom route. 

Ger Peters vertelt: “We maakten een afspraak op Paaszaterdag. Komend vanuit Nijmegen, waar hij eerst op de Oorlogsbegraafplaats Jonkerbos het graf van zijn oom had bezocht, trof ik hem met zijn vrouw bij bakkerij Arts in Bergen. Jonkerbos herbergt de graven van 1.642 militairen die tussen 3 september 1939 en 5 mei 1945 op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld. Na de kennismaking en een kop koffie bezochten we gezamenlijk het monument Wing of Freedom en de Wing die herinnert aan de crash die zijn oom niet overleefde. Brian vertelde dat zijn familie nooit heeft geweten hoe en onder welke omstandigheden Percy is gesneuveld. Dankzij de digitale versie van het boek van Jacques op onze website is zijn familie nu, ruim 80 jaar later, op de hoogte van de ware toedracht van de crash, die Percy Eames, samen met zijn medebemanningsleden, het leven kostte.

Net als vorig jaar, toen familie van een slachtoffer van een andere crash uit Canada ook deze plekken bezocht, viel het mij op dat bezoek aan deze plekken nogal wat emoties losmaakte. Het doet je beseffen dat een gebeurtenis zoals deze, waarin een jonge man vechtend voor onze vrijheid ver van huis sneuvelt, nog decennia lang een zwarte bladzijde blijft in de families van de nabestaanden. En dat ze dankbaar zijn dat we hen niet zijn vergeten door een plek te creëren die herinnert aan deze trieste gebeurtenissen.”


Lest we forget - Opdat we het nooit vergeten

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT