Afbeelding
Foto: Annette van Dijk-Leek fotografie

Column: Het moet anders. Of toch niet?

Column Column

Er is van alles mis met de cultuur bij de NPO. Maar na de val van het kabinet Rutte IV werd ook al gesproken over de noodzaak van een cultuurverandering. Wat is dat eigenlijk: cultuur?

Wikipedia zegt hierover dat alles wat de mens voortgebracht heeft cultuur is. Dus alles wat we verbouwen, creëren, vieren en met elkaar afgesproken hebben. Dus alles wat grijpbaar en ongrijpbaar is, zeg maar.


En kijk, daar ging het fout. Handjes grepen waar ze van af moesten blijven. Eigenbelangen vierden hoogtij. Nu klinkt de roep om een cultuuromslag en is transparantie een toverwoord. Maar ja, mooie woorden niet toepassen, daar koop je niks voor.

Ik houd van duidelijke taal. Dus ga even met me mee terug naar Af. Een voorbeeld van onze cultuur zijn wetten. Artikel 246 van het Strafrecht gaat over Seksuele Intimidatie. Maar wat blijkt in de praktijk: met de ongeschreven wetten van fatsoen wordt de hand gelicht. We zien een subcultuur van ‘ik maak zelf wel uit hoe ik mijn zin krijg’. Hoe moet dit anders?

Wetten lopen altijd achter de maatschappelijke ontwikkelingen aan. Eerst moet het misgaan, daarna wordt de wet aangepast. 

Dus een nieuwe wet? Nee.
Terug naar het fatsoen.
Terug naar de basis.

Cora Leek

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT