De Wachter staat bij de ovonde in Nieuw Bergen
De Wachter staat bij de ovonde in Nieuw Bergen Foto: Chris Smits

Column: Spotlight op beeld van Tajiri

Ingezonden Column Kunst & cultuur

Ik fiets vanuit Bergen naar de nieuwe economische hotspot van de gemeente. Eenmaal aangekomen in Siebengewald voel ik de behoefte om ook daadwerkelijk een bijdrage te leveren aan het Wirtschaftswunder wat zich, met de komst van allerlei winkeltjes, voltrekt. Het nuttigen van een visje lijkt in dit kader een juiste beslissing. Ik worstel me tussen de auto’s met vooral witte nummerplaten richting viswinkel. Binnen word ik door een Duitse man aangesproken die waarschijnlijk te jong is om ooit live gezien te hebben hoe Beckenbauer als een koning op het middenveld heerste.

De sympathieke oosterbuur vertelt met passie over zijn vak. Hij is docent kunstgeschiedenis. Plotseling stelt hij de vraag: “Staat er nog iemand te wachten bij de ovonde?” Mijn antwoord is: Ik zou het niet weten, ik reis nooit met de bus!” Dan houdt de man lachend de deksel van een afvalemmer voor zijn borst. Nu pas begrijp ik dat hij niet een willekeurige buspassagier, maar de fraaie, herplaatste wachter van de Japanse kunstenaar Tajiri bedoelt.

Op de terugweg ga ik nog even langs de trouwe wachter. Hij zegt niet veel. Het zal de taalbarrière zijn. Ik complimenteer hem met zijn fiere onkreukbaarheid en het feit dat hij accepteert dat hij er alleen voor staat. In het oude Japan had je honderden Samurai strijders die elkaar steunden. En in Venlo bewaken maar liefst vier krijgers de brug. Natuurlijk is de bewaking eerder van symbolische aard dan van praktische waarde. Eén supersonische raket kan in een vloek en een zucht een stad van de aardbodem vegen. Het kost wat om dat te voorkomen. Economische vooruitgang is mooi, maar niet alles. Of anders gezegd: “Zwei Brüder”, dat is een goed begin, maar “alle Menschen werden Brüder” klinkt wel erg ambitieus.

Jacques Jacobs

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT