Afbeelding
Foto: FRANS THONEN

Dorpsstraat Afferden is een boom armer

Algemeen

Aan de Dorpsstraat in Afferden is vandaag op maandag 29 juni een grote 150 jaar oude beuk gekapt, een klusje dat wel enige expertise verlangde van de uitvoerders.

Vele feestgangers, wandelaars, toeristen en dorpelingen hebben onder de statige rode beuk bij bakkerij Van den Bergh in de Offerse Dorpsstraat doorgelopen. Hoge carnavalswagens of bloemencorsowagens vreesden soms de brede kroon van de boom waardoor even de zaag gehanteerd moest worden om vrije doorgang te kunnen verlenen. Sinds maandag 29 juni 2020 is dit allemaal verleden tijd. Slechts een paar uur had bomenrooibedrijf Emile van Raaij uit Afferden nodig om de circa 150 jaar oude beuk met een omtrek van bijna drie meter te vellen. (Door Frans Thonen)  Lees verder in de digitale editie

Bij de viering vorig jaar van het 100-jarig bestaan van bakkerij Van den Bergh, opgericht in 1919, was al duidelijk dat de markante beuk op het terrein van de Offerse bakker, het moeilijk had. Kleine scheuren in de schors wezen op een taaie innerlijke strijd van de boom. Eerdere bomen op het terrein van de bakker, waaronder een lindeboom en een wilde kastanje waren door aanwezigheid van een zwam al eerder gesneuveld. De toenemende droogte en de zeer warme zomers van de laatste paar jaar zorgden er voor dat de schaduwrijke kroon van de beuk steeds minder blad droeg. Dit jaar werd duidelijk dat de markante dieprode beuk de strijd had opgegeven en geen blad maar zou dragen.

“Heel jammer, het verlies van zo’n mooie markante boom voor de Dorpsstraat”, zegt bakker Van den Bergh op zijn besluit om de boom te laten kappen. “Er kwamen al stukjes tak naar beneden en de schors liet overal los. In verband met de veiligheid moest de boom nu gekapt worden.”

Even heeft Ger van den Bergh nog overwogen om de onderste deel van de stam te laten staan en er een bakkersfiguur uit te laten zagen of de stam te gebruiken als een soort Stammtisch waar mensen hun drankje of kop koffie zouden kunnen drinken. Die ideeën hebben het allemaal niet gehaald zodat alleen nog oude foto’s herinneren aan de markante rode beuk in de Offerse Dorpsstraat.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT