Tablet
Tablet Foto: Internet

70 alleenstaanden krijgen een tablet

Algemeen

De Stichting Welzijnsbevordering Bergen timmert de laatste jaren flink aan de weg. De titel van de Business Case staat dan ook volledig in het teken van: “uw welzijn is onze zorg”. 

Nadat de deuren van het OntmoetingsCentrumBergen waren geopend is het bestuur naarstig op zoek gegaan om vooral samenwerkingsverbanden te zoeken met organisaties dit in hetzelfde ‘veld’ werkzaam zijn. Zo kwam al heel snel aan het licht dat er behoefte was voor een Buurtbus. 

Nadat dat project in een heel kort tijdbestek van start kon gaan diende het volgende project zich aan. Noaberschap zag het daglicht waarbij een meldpunt is ingericht zodat inwoners van de gemeente Bergen zich kunnen melden als zij in de met name bureaucratie vast dreigen te lopen.En toen opeens werden wij met z’n allen geconfronteerd met de coronamaatregelen. Het land ging voor een groot deel op slot. Het was alweer een hele poos geleden dat Betsie Linsen, praktijkondersteuner bij de huisartsen, vanuit haar dagelijkse ervaring te kennen gaf dat uit gesprekken met patiënten blijkt dat heel vaak mensen op oudere leeftijd het contact met hun omgeving missen. Kinderen wonen te ver weg, hebben het druk, etc. etc. Contact met de buren is er nauwelijks. De onbekendheid en het gemis aan digitale middelen zorgt ervoor dat de wereld om hun heen klein is/wordt. Door de lockdown vanuit de coronapandemie ervaart een groot deel van de wereld wat ouderen altijd al doormaken: minder sociale contacten. De SWB wil met een tabletproject de mensen in de gemeente Bergen weer dichter bij elkaar zien te brengen. Ook dat is een vorm van Noaberschap.                                                                                             

Voor Pierre Rutten, bestuurder van de SWB, was dit de aanleiding op een projectplan te schrijven. Ouderen in de gemeente Bergen online op weg helpen door het beschikbaar stellen van een tablet. Uit het onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat meer dan driekwart van de ondervraagden digitaal communiceert nu fysiek contact ten tijde van de pandemie niet mogelijk is. Ze telefoneren of beeldbellen veel vaker dan voorheen. Het is wel opvallend dat een kwart van de deelnemers de weg naar het beeldbellen nog niet heeft gevonden. Beeldbellen heeft tijdens de crisis dan wel een vlucht genomen maar dan moet je wel over de juiste apparatuur beschikken. Een laptop bedienen vraagt veel meer kennis en inzicht van een gebruiker dan het ‘werken’ met een compacte iPad of tablet. Bij een iPad of tablet zijn slechts enkele handelingen nodig en ben je middels een Wifi-verbinding zo in de ‘lucht’.

Dankzij de inbreng van de Sint Petrusparochie, de Stichting Zevenwouden, de Vincentius-vereniging Bergen en de Gemeente Bergen konden de eerste 70 tablets worden aangeschaft. Deze tablets werden onder leiding van Jan van Lin door enkele ervaren vrijwilligers gebruiksklaar gemaakt. Zij hebben hard gewerkt om de tablets voor de doelgroep aan te passen.Uit het onderzoek blijkt ook dat onder 60-plussers een dringende behoefte te bestaan aan het ontwikkelen van digitale vaardigheden in de huidige digitale samenleving. Nog te veel ouderen vertonen koudwatervrees richting deze onbekende digitale wereld. "Dit heeft tot gevolg dat het deel van de bevolking dat het meest van internetgebruik kan profiteren, er het minst profijt van heeft", zegt Pierre Rutten. "Die koudwatervrees wil de Stichting Welzijnsbevordering Bergen voor de inwoners in de gemeente Bergen nu weg gaan nemen.

Iedereen moet mee kunnen doen in de digitale samenleving anno 2020. 72% van de ouderen vraagt hulp bij ‘internet’. In heel veel gevallen kunnen kinderen (43%) ouderen helpen met het gebruik. De SWB heeft ervoor gezorgd dat de doelgroep in de gemeente Bergen ook een beroep kan doen op de vrijwilligers van de computerclub van de KBO in Bergen. Deze vrijwilligers kunnen eveneens rekenen op steun van hun collega’s uit Siebengewald en Well. Daarnaast zijn vanuit de eigen gelederen van de SWB eveneens verschillende vrijwilligers bereid om van dit project een groot succes te maken.“De coronamaatregelen hebben een grote impact op het welzijn en het gedrag van thuiswonende ouderen. 

Vooral de emotionele eenzaamheid (het gemis aan een hechte en intieme band met één of meerdere dierbare personen) is sterk toegenomen. Samenleven betekent dat wij er met elkaar voor moeten zorgen dat iederéén zich gewaardeerd en gehoord voelt en kan meekomen in de maatschappij", vult Betsie Linsen aan. "Want dit voedt gevoelens van verbondenheid en zelfwaardering. Digitalisering gaat dus over iedereen en ieders mate van kennis, kunde en behendigheid.""Met name dat laatste (behendigheid) wordt binnen de doelgroep herkend", merkt Rutten op. "Als mensen eenmaal met een klein zetje over de drempel zijn, denken wij dat zij meer zelfredzaam zijn en meer sociale contacten kunnen onderhouden. Banden met de kinderen en tussen broers en zussen worden dan weer nauwer aangehaald. Het maakt ieders wereld groter."

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT