Cora Leek
Cora Leek Foto:Cora Leek

Hofvijver

Algemeen Column

Het mooie aan ons nieuwe huisdier is dat hij niet uitgelaten hoeft te worden;poepzakjes zijn niet nodig en zijn eten regelt hij zelf.

Toen we onze voortuin opnieuw inrichtten, legden we een strakke vijver aan meteen hardstenen rand. Wel een klim tak in de hoek als reddingslijn voor eventueel verdwaalde kikkers. Geen plantjes; de weerspiegeling van de bomen in het water was voldoende. In de vijver achter ons huis mogen kleine beestjes zich uitleven tussen de waterlelies. Dolle pret met zijn allen, zonnen op de zanderige oever en dan plons, gauw het water in als er pottenkijkers aankomen.

Onze nieuwe gast doet het anders. Die heeft de vijver in de voortuin tot zijn territorium gemaakt. Zonnen gaat prima op de hardstenen rand en komen wij te dichtbij, dan duikt hij net als zijn soortgenoten gauw het water in. Zelfs het vogelbadje op de rand rekent hij tot zijn domein. Het moet niet gekker worden. De klimstok gebruikt hij om verstoppertje te spelen, ertegen te leunen en er de wachtte houden. In zijn uppie.

Tijdens ons dagelijkse rondje door de tuin kijken we geboeid of hij zijn hofvijver nog bewaakt. Met zijn kraaloogjes houdt hij ons in de smiezen. Wie observeert hier wie, that’s the question.

!