NRC: 'Een miljoen zonnepanelen in het Limburgse Bergen is slechts het begin'
NRC: 'Een miljoen zonnepanelen in het Limburgse Bergen is slechts het begin' Foto: NRC

NRC positief over Energielandgoed Wells Meer

Algemeen Duurzame energie

Nieuw Bergen | NRC reist met haar serie ‘Nieuwe Energie’ langs nieuwe lokale projecten en plannen die laten zien hoe Nederland zich opmaakt voor een afscheid van fossiele energie. Deze week stond de serie in het teken van de gemeente Bergen, het programma VerduurSAMEN2030 en het project Energielandgoed Wells Meer. 

Energielandgoed Het Limburgse Bergen wil in 2030 helemaal energie-onafhankelijk zijn, geïnspireerd op het Deense eiland Samsø. Om dat te realiseren is een groot leeg landgoed gereserveerd. Bewoners nemen de andere helft van de energietransitie voor hun rekening.

De Limburgse gemeente Bergen denkt groot: haar Energielandgoed zal 444 hectare beslaan. Wie er straks omheen loopt, is bijna twee uur zoet. Het gebied Wells Meer, waar vier windmolens en een miljoen zonnepanelen komen, is nu on-Nederlands leeg: velden en akkers aan alle kanten, aan de horizon bosgebied en de reusachtige windmolens van de Duitse buren.

Antoon Splinter maakt met weidse armgebaren duidelijk wat na realisatie van het Energielandgoed waar zal komen te liggen. En mochten er nog twijfels zijn over de drive van de wethouder milieu en duurzaamheid, dan moet zijn knalgroene poloshirt die wegnemen. ‘VerduurSAMEN2030’ staat erop. Over tien jaar moet de Noord-Limburgse gemeente energie-onafhankelijk zijn.

Lees het gehele artikel van Paul van der Steen in NRC >>>>

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT