Stonehands Milsbeek
Stonehands Milsbeek Foto: Stg. Filmwerkgroep CMN

Eeuwenlange keramiek-historie in de top van Limburg

Algemeen VIDEO

Het gevarieerde landschap in de top van Limburg leent zich bijzonder voor een rijke pottenbakkerscultuur. Vooral de rivier de Maas heeft er zijn klei afgezet, maar ook was de regio in een ver verleden het stroomgebied van de Rijn. Deze heeft hier eveneens klei achtergelaten en de Afferdense steenfabriek “Nuance” ontleent aan dit gegeven haar naam. Om keramiek te maken heb je echter ook hout nodig om de ovens te stoken en dit vond men in de uitgestrekte bossen in de omgeving.

Vanaf de zeventiende eeuw ontwikkelde zich in Gennep een rijke pottenbakkerstraditie. De eerste periode wordt gerekend tot de Nederrijnse keramiektraditie. Deze ambachtelijke keramiek moest het echter afleggen tegen de industrieel vervaardigde keramiek, zoals die sinds de negentiende eeuw onder andere in Maastricht vervaardigd werd. 

Ook in de top van Limburg ging men de klei industrieel verwerken. Er ontstonden steenfabrieken en talrijke bloempottenfabrieken. In Milsbeek herinnert de gerestaureerde bloempottenfabriek de Jacobsladder nog aan deze periode. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Naast potjes ging men weer ambachtelijke keramiek produceren: het “Milsbeeks Bont” ook bekend als “Limburgs Bont”. Dit werd bekend tot in de Verenigde Staten. 

Hieruit ontstond de huidige situatie: een grote verscheidenheid aan keramisten, die laten zien hoe veelzijdig en creatief men met klei kan zijn. Velen hebben zich verenigd in het Noord Limburgs Pottenbakkerscollectief. Zij organiseren sinds 1980 de grote internationale keramiekmanifestatie “Keramisto”. Deze vindt jaarlijks plaats in het derde weekend van september, met uitzondering van dit jaar vanwege de coronaproblematiek.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT