Uitkijktoren Afferden
Uitkijktoren Afferden Foto: Theo Hermsen

Historie uit de Top van Limburg

Video Natuur

Tot in de jaren 90 kwam men door de Top van Limburg als men van Maastricht naar Nijmegen ging. Men reed dan vanaf Venlo op de rechter Maasoever over de rijksweg N271. Deze doorgaande functie is enkele tientallen jaren geleden overgenomen door de A73. De tegenwoordig rustige N271 heeft nu een meer toeristische functie gekregen als etalage van het Maasdal met zicht op pittoreske dorpjes en stadjes en afwisselende landschappen. (Door John Silvertand)

De Maas heeft opvallend genoeg op elke oever een ander landschap. Beide landschappen verschillen aanzienlijk. De ontstaansgeschiedenis verklaart deze grote verschillen tussen het Maasduinenlandschap in het oosten en het Maasheggenlandschap aan de westelijke oevers van de Maas.

Maasduinenlandschap
De Maasduinen is een duinenlandschap van 50 kilometer lengte. Deze rivierduinen lopen vanaf de stuwwal bij Mook tot voorbij Venlo. Ze zijn ongeveer 10 - 12.000 jaar geleden in de laatste ijstijd ontstaan. Deze ijstijd was extreem droog en koud. Een groot deel van het landschap was bedekt met een laag dekzand. De krachtige westenwind nam zand mee en zette het af op de oostelijke oevers van de Maas. Hierdoor ontstonden de zandruggen. Het werd het grootste binnenlandse duinengebied van Nederland.

Gedurende duizenden jaren is het gebied ontstaan door een samenspel van water, wind en mens. Met name water heeft een grote rol gespeeld bij het ontstaan van het gebied. Vroeger stroomden hier zowel de Rijn als de Maas. Dat is ook de reden dat veel van het grind dat hier gewonnen werd afkomstig is uit het stroomgebied van de Rijn. Reeds vanaf de prehistorie beïnvloedde de mens de natuur in de Maasduinen. Zo werd steeds meer bos gekapt voor onder andere landbouwgrond. Op de uitgestrekte heidevelden werden schapen gehouden die met behulp van het potstalsysteem voor de benodigde mest zorgden. Door overbegrazing gingen echter veel heidegronden verloren en ontstonden er weer stuifzanden. Om die zandverstuivingen tegen te gaan werd in de negentiende eeuw veel naaldbos aangeplant dat naderhand ook een bestemming kreeg in de mijnbouw. Pas in de loop van de twintigste eeuw kwam er geleidelijk meer aandacht voor de geologie en de natuurwaarden van het gebied. Zo ontstond in 1996 ‘Nationaal Park De Maasduinen’. Er zijn tegenwoordig uitgebreide heidevelden met grote vennen en zandverstuivingen. De verbossing wordt tegengegaan door grazers zoals geiten, Galloway runderen, paarden en een schaapskudde met herder.

Het Nationaal Park de Maasduinen begint ten zuiden van Gennep en omvat de hele gemeente Bergen. Hier ligt onder andere het ven ‘het Quin’ met vlakbij een uitkijktoren die uitzicht biedt over de uitgestrekte bossen. Het is een van de meest karakteristieke natuurgebieden in de Maasduinen. De vennen zijn ontstaan doordat tussen de duinen het regen- en grondwater stagneerde in uitgestoven laagtes. Ook zijn er door ontzanding en grindwinning grote waterplassen ontstaan zoals het Leuken en het Reindersmeer.

Ook in de winter is de regio aantrekkelijk zoals men in onderstaand filmpje “Winterse Maasduinen” kan zien.


PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT