Infographic
Infographic Foto: Gemeente Bergen

Ontwerpbestemmingsplan en ontwerp-vergunningen Energielandgoed Wells Meer ter inzage

Algemeen Duurzame energie

Gemeente Bergen is bezig met de ontwikkeling van Energielandgoed Wells Meer. Een grootschalig en robuust gebied van ongeveer 400 hectare waar duurzame energie opgewekt wordt met bijvoorbeeld zonnepanelen en windturbines. De realisatie van het Energielandgoed speelt een belangrijke rol in het behalen van de doelstelling: gemeente Bergen in 2030 energieonafhankelijk. 

Ontwerpbestemmingsplan en ontwerp-vergunningen ter inzage
Woensdag 7 oktober jl. zijn het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerp-vergunningen gepubliceerd die voor Energielandgoed Wells Meer zijn opgesteld. De stukken liggen van donderdag 8 oktober tot en met woensdag 18 november a.s. ter inzage in het gemeentehuis, Raadhuisstraat 2 in Nieuw Bergen. Om deze stukken fysiek in te zien, dient u telefonisch een afspraak maken via 0485-348 383. U kunt de stukken ook digitaal vinden op www.bergen.nl en via www.energielandgoedwellsmeer.nl/bestemmingsplan..

Ontwerpbestemmingsplan
In het huidige bestemmingsplan heeft het projectgebied voornamelijk een agrarische bestemming. Het nieuwe bestemmingsplan maakt de realisatie mogelijk van Energielandgoed Wells Meer. Een gebied waar duurzaam energie wordt opgewekt door middel van zonnepanelen en windturbines en ruimte is voor educatie, bedrijvigheid, natuur en recreatie.

Ontwerp-vergunningen
Momenteel liggen er drie ontwerp-vergunningen ter inzage: de ontwerp-omgevingsvergunning voor de vier windturbines, de ontwerp-omgevingsvergunning voor de zonnepanelen en de ontwerp-watervergunning . De ontwerp-omgevingsvergunning voor de windturbines is een flexibele omgevingsvergunning voor de bouw van vier windturbines op één exacte locatie, waarbij de hoogte van de windturbines kan variëren tussen 195 meter (minimum) en 250 meter (maximum). De definitieve hoogte van de windturbines is nog niet bekend en wordt later bepaald.

Proces
Begin dit jaar zijn we gestart met het opstellen van het voorontwerpbestemmingsplan voor Energielandgoed Wells Meer. Dit plan lag van 30 april tot en met 10 juni 2020 ter inzage. Tijdens deze inzageperiode hebben we inspraakreacties ontvangen. Deze hebben we waar mogelijk meegenomen in het ontwerpbestemmingsplan. Het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerp-vergunningen liggen van donderdag 8 oktober tot en met woensdag 18 november a.s. ter inzage. Hierop kunt u momenteel een zienswijze indienen. Naar aanleiding van de ontvangen zienswijzen wordt het definitieve bestemmingsplan uitgewerkt en naar verwachting ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad in februari 2021. Vervolgens worden de vergunningen verleend.

Zienswijze indienen
Wilt u een zienswijze indienen op het ontwerpbestemmingsplan en/of de ontwerp-vergunningen? Via onderstaande wegen kunt u reageren:

Via een mail naar wellsmeer@bergen.nl.                  

Schriftelijk naar Postbus 140, 5854 ZJ Bergen L, onder vermelding van ‘Wells Meer’.

Telefonisch via 0485-348 383. 

Voor het indienen van een zienswijze dient u 24 uur van te voren een afspraak te maken via 0485-348 383 of wellsmeer@bergen.nl.

Mondeling in het gemeentehuis. U dient hiervoor 24 uur van te voren een afspraak te maken via 0485-348 383 of wellsmeer@bergen.nl. Uiteraard houden we bij een fysieke afspraak rekening met de huidige coronamaatregelen.

Extra service en maatwerk
In verband met de huidige coronamaatregelen is het helaas niet mogelijk om een informatiebijeenkomst te organiseren. In een eerder stadium hebben we al besloten om extra services aan te bieden zoals de mogelijkheid om ook telefonisch of op afspraak een zienswijze in te dienen.

Heeft u inhoudelijke vragen over het ontwerpbestemmingsplan of over de ontwerp-vergunningen? Onze experts staan u graag te woord. Dit kan fysiek in het gemeentehuis, telefonisch of via de mail. Neem contact op via wellsmeer@bergen.nl en we plannen een afspraak voor u in.

Meer informatie?
Kijk op onze website www.energielandgoedwellsmeer.nl voor meer informatie en het laatste nieuws. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelen door u aan te melden voor de nieuwsbrief. Bij vragen kunt u ook telefonisch contact opnemen.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT