Met veel klokgeweld opende burgemeester Teunissen de tentoonstelling
Met veel klokgeweld opende burgemeester Teunissen de tentoonstelling Foto: Harm Teunissen

Burgemeester opent tentoonstelling met klokgelui

Algemeen

Gennep | De tentoonstelling 500 jaar Vriendschap en Verbondenheid tussen Gennep en Goch werd zaterdagmiddag 31 oktober geopend in de Kenniskeuken door het luiden van een klok door burgemeester Hans Teunissen. Vanwege de aangescherpte coronarichtlijnen is de expositie in ieder geval tot donderdag 19 november gesloten. (Door Harm Teunissen)

Van oudsher heeft Gennep een erg nauwe banden met de buurstreek in Duitsland. Tot 1815 hoorde Gennep en omstreken samen met die streek tot het hertogdom Kleef. en van oudsher waren er dus nauwe banden, familiebanden zelfs en men sprak er dezelfde taal. Gennep en Goch waren zuster-stadjes. 

Dwars door die streek werd in 1815 een streep getrokken toen het koninkrijk der Nederlanden werd geformeerd op het congres van Wenen. Men bedacht daar dat de grens van dat nieuwe koninkrijk op een kanonschot ten oosten van de Maas moest liggen en toen werd Gennep dus afgescheiden van de streek, waar het eeuwenlang had bij gehoord. De stichting Gennep-Niers-Goch wil die van oudsher nauwe banden weer in ere herstellen en onderneemt daarvoor allerlei activiteiten.

In de Kenniskeuken onder de bibliotheek werd de tentoonstelling 500 jaar Vriendschap en Verbondenheid tussen Gennep en Goch geopend door de nieuwe burgemeester van Gennep, Hans Teunissen. Dat deed hij, behalve natuurlijk met een toespraak middels het luiden van een bel. De tentoonstelling is vanaf maandag 2 november tot 2 januari 2021 te bezoeken. Bezoekers krijgen bovendien een mooi boekje, waarin de geschiedenis wordt uiteengezet. Erg leerzaam en interessant. Een aanrader in deze toch wat saaie corona-tijd.

Maar terug naar die bel: die verwijst naar 1950 toen Gennep zijn 1000 jaar bestaan vierde. Dat sloeg toen eigenlijk nergens op, maar was meer een feestje om te vieren dat het herstel (en uitbreiding) van het stadhuis gereed was en dat Gennep bovendien al heel lang bestond. Een feestje is ook nooit weg. Er was zelfs een feestweek met allerlei activiteiten. Ter gelegenheid van die viering was er ook een geschenk van de Gennepse bevolking: dat was het carillon dat nu nog altijd zijn melodieën speelt, zoals ‘s ochtends om 10.00 uur het Genneps volkslied en bij bruiloften natuurlijk “daar komt de bruid”. 

Op www.gennepnu.nl is een meer uitgebreide reportage te zie, met daarbij ook de foto’s van 1950, van de viering van 1000 jaar Gennep, waar die klok dus vandaan komt.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT