Op het monument staan de namen van Wellse slachtoffers van WO II
Op het monument staan de namen van Wellse slachtoffers van WO II Foto: Archief Well

Wells oorlogsmonument gereed

Algemeen

Well | Deze week hebben vrijwilligers van Archief Well, samen met nabestaanden, het oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de Wellse slachtoffers voltooid. Op dit monument staan de namen van dorpsgenoten die door oorlogshandelingen of aan de gevolgen ervan zijn overleden. Ook de namen van de vier overleden dorpsgenoten, die als militair in voormalig Nederlands Indië dienden, hebben een plek gekregen op de gedenkplaat. Zij lieten aldaar het leven tijdens de Japanse bezetting.


Op het monument staan de namen van Wellse slachtoffers van WO II - Archief Well

Het monument is na overleg met nabestaanden en op initiatief van Archief Well tot stand gekomen. Vanuit deze groep mensen zijn een viertal personen bereidwillig gevonden om samen met Archief Well een werkgroep ‘Monument WO2 slachtoffers Well’ te vormen met als doel het realiseren en uitvoeren van het monument. Het was de bedoeling het oorlogsmonument te onthullen tijdens de festiviteiten rondom 75 jaar bevrijding in april, maar de corona uitbraak zorgde ervoor dat dit niet door kon gaan. De organisatie heeft toen besloten om het uitgebreide bevrijdingsprogramma op 16, 17 en 18 april 2021 te vieren onder het motto ‘75+1 jaar bevrijding, vieren en gedenken in Well’. De onthulling zal dan plaatsvinden op zaterdag 17 april, om 10:30 uur voorafgegaan door een concert van stemmenorkest ‘De kracht van een lied’ in de Sint Vituskerk. Uiteraard zijn deze data nog steeds onder voorbehoud.

De werkgroep besloot enige tijd geleden om niet te wachten met het voltooien van het monument tot volgend jaar, maar het toch nu te voltooien. Het werk is opgetrokken tegen de zijmuur van de Sint Vituskapel nabij het Historisch Kerkhof. Als afbeelding is gekozen voor de levensboom. Deze staat symbool voor groei en ontwikkeling, vruchtbaarheid, onsterfelijkheid en genezing. Net als de boom heb je ook te maken met de verschillende seizoenen. Er zijn momenten van leven, zoals in de lente, van groei zoals in de zomer en van tegenslag en ziekten in de vorm van pittige herfststormen. Ook zijn er perioden van rust en sterfelijkheid zoals in de winter.


Het monument staat tegen de zijmuur van de Sint Vitus kapel bij het Historisch Kerkhof - Archief Well

Het project is gedeeltelijk gefinancierd van de subsidie, die de gemeente Bergen in het kader van de festiviteiten rondom 75 jaar bevrijding beschikbaar heeft gesteld. Maar zeker ook dankzij de welwillende medewerking van vrijwilligers en sponsoren, die materialen beschikbaar stelden en belangeloos medewerking verleenden, hebben de kosten kunnen beperken.

Voor de realisatie van dit project worden de navolgende instellingen, bedrijven en personen bedankt.

Parochie en kerkbestuur Sint Vitus voor de medewerking.
Jan Brandsma (ontwerp), Jos Hesen (bestektekening tbv de vergunning).
De familie Kroef - van den Hoogen (Nieuw Bergen), José Klabbers (Aannemers Combinatie Well), Math Stevens Installatiebedrijf en Vissers Schildersbedrijf voor het beschikbaar stellen van materialen.
Sraar Huibers (tijdelijke opslag).
Ger Duijf (metselwerk) en Piet Selten (bevestigen dakgoot).
Het ‘klusteam’ van Archief Well: Hans Derks en Michel Cornelissen
Een bijzonder woord van dank aan Spit Natuursteen uit Heijen. Het bedrijf, in de persoon van Frank Spit stelde de granieten gedenkplaat met inscriptie belangeloos beschikbaar.
Werkgroep ‘Monument WO2 Well’ :Albert Thijssen, Karel Janssen, Fiet Broere, Huub Peeters en Ger Peters.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT