Luc Brouwers
Luc Brouwers Foto: PvdA

Podcast - PvdA boycot digitale vergadering

Algemeen Politiek Podcast

Waarom de PvdA Gennep niet deelneemt aan de begrotingsvergadering

Ieder jaar in november vindt in de raadzaal van de gemeente Gennep de begrotingsraad plaats. Door iedereen die ermee te maken heeft wordt dit gezien als het hoogtepunt van het politieke jaar. In de algemene beschouwingen wordt teruggekeken op het afgelopen jaar en vooruit gekeken op de komende jaren. Hier wordt de richting aangegeven waar we met de gemeente de komende jaren naar toe willen. Het college van B&W doet voorstellen en de gemeenteraad debatteert daarover, doet wijzigingsvoorstellen en  besluit uiteindelijk wat de koers van de gemeente gaat worden.

Door de coronacrisis is de samenleving ernstig beperkt in haar mogelijkheden. Zo ook de gemeenteraad. Vergaderingen worden veelal digitaal via Zoom gedaan, ondanks het feit dat iedereen beseft dat digitaal vergaderen en debatteren grote beperkingen oplegt op het gebied van kwaliteit en mogelijkheden van een openbaar debat. Tegelijkertijd is dit wel de basis van ons democratisch bestel. De gemeenteraad moet richting geven aan het beleid en het college controleren op de uitvoering van dat beleid. Belangrijk is ook dat dit voor onze inwoners te volgen is. Openbaarheid is essentieel voor het functioneren van de democratie.

In de gemeenteraad van Gennep hebben we daarom afspraken gemaakt over hoe dit democratische proces met alle beperkingen door corona toch op een veilige manier door kan gaan. We vergaderen zoveel mogelijk digitaal, maar bij grote, politiek gevoelige onderwerpen is de afspraak dat we dit fysiek doen met inachtneming van alle mogelijke veiligheidsmaatregelen die in deze coronatijd noodzakelijk zijn. Helaas heeft een kleine minderheid van de raad afgedwongen dat ook deze, bij uitstek politiek beladen, begrotingsvergadering met veel debat, moties en amendementen digitaal gaat plaatsvinden. Iets wat zoals gezegd een ernstige aantasting is van de kwaliteit en de zorgvuldigheid van het besluitvormingsproces en van de openbaarheid.

En het gaat hierbij om belangrijke besluiten die een grote invloed hebben op de inwoners van de gemeente Gennep. Zo wil het college bijvoorbeeld de komende jaren fors gaan bezuinigen op het sociaal domein. Op WMO en Jeugdzorg oplopend naar € 300.000 per jaar. Dit juist in een tijd dat steeds meer mensen een beroep moeten doen op deze voorzieningen. De vraag die de gemeenteraad zich dus moet stellen is, wat voor een gemeente willen we zijn?

Een veelzeggend voorbeeld hiervan is te lezen in de informatierubriek van de gemeente Gennep van 20 oktober jongstleden. Jonge mantelzorgers kregen uit handen van wethouder Rob Jansen (SP) een zogenaamd mantelzorgcompliment. Er zijn in de gemeente Gennep zo’n 900 jonge mantelzorgers. “Deze jonge mantelzorgers maken zich zorgen of ervaren een zorgtekort in het gezin”, aldus de wethouder. En dan krijg je van hem een goodiebag! Vergelijk het met een drenkeling die je in het water ziet liggen. Het lijkt erg sympathiek om deze drenkeling een bosje bloemen toe te werpen, maar een reddingsboei zou toch echt veel meer zin hebben.

€ 300.000,- bezuinigen op WMO en Jeugdzorg! Wat voor een gemeente willen wij zijn? 

Tegelijkertijd wil het college van B&W pandeigenaren in het centrum van Gennep financieel ondersteunen zodat zij de gevels van hun panden op kunnen knappen. Wat voor een gemeente willen wij zijn? Een echt politiek inhoudelijk debat hierover moet gevoerd kunnen worden zonder de beperkingen van digitaal vergaderen. Als de gemeenteraad alleen maar mag tekenen bij het kruisje heeft het geen zin om daar aan mee te doen. De PvdA Gennep neemt corona zeer serieus en beperkingen zijn onontkoombaar. Maar als corona als excuus wordt gebruikt om democratische rechten en mogelijkheden in te perken vindt de fractie van de PvdA Gennep dat we daar niet aan mee mogen werken.  

Luc Brouwers
PvdA Gennep

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT