Eerste stap gezet voor bedrijveninvesteringszone in centrum Gennep
Eerste stap gezet voor bedrijveninvesteringszone in centrum Gennep Foto: Gemeente Gennep

Eerste stap voor BIZ in centrum Gennep

Algemeen

Gennep | Op dinsdag 10 november heeft de gemeente Gennep de Uitvoeringsovereenkomst bedrijveninvesteringszone (BIZ) Centrum Gennep ondertekend met de BIZ-vereniging Centrum Gennep. Hiermee is een belangrijke stap gezet. Het doel is samen het centrum van Gennep op de kaart zetten, de aantrekkelijkheid van het centrum versterken en de bestedingen van bezoekers vergroten. Hiervoor is betere samenwerking nodig tussen de ondernemers en de gemeente, zoals in de centrumvisie is beschreven. Een BIZ is een instrument hiervoor.

Wat is een bedrijveninvesteringszone?
Een dergelijke zone is een afgebakend gebied waarbinnen ondernemers samen investeren. Alle ondernemers betalen mee aan activiteiten via een heffing. Deze wordt geïnd door de gemeentelijke belastingdienst (BsGW) op grond van een BIZ-verordening. De gemeente keert de heffingen uit als een subsidie aan de BIZ-vereniging. De vereniging ontwikkelt vervolgens activiteiten gericht op verbetering van de leefbaarheid, veiligheid, ruimtelijke kwaliteit en de economische ontwikkeling van het centrum van Gennep. De activiteiten zijn aanvullend op wat de gemeente al uitvoert in de openbare ruimte. Wethouder Van Hulsteijn licht toe: “Het voordeel van de BIZ is dat alle centrumondernemers meebetalen en dus niet alleen de leden van de Ondernemersvereniging Gennep. De BIZ-vereniging neemt de activiteiten en de aankleding van het centrum over van de ondernemersvereniging. Door de krachten te bundelen krijgt de promotie van Gennep een impuls. Denk bijvoorbeeld aan een jaarlijks activiteitenprogramma, meer sfeer en beleving en professionele samenwerking.”

Gemeenteraad stelt verordening vast
Een BIZ-verordening wordt voor een maximale periode van 5 jaar opgesteld. Deze periode biedt de BIZ-vereniging financiële zekerheid en continuïteit in de uitvoering van activiteiten. In de uitvoeringsovereenkomst is beschreven op welke manier en voor welke doelen de gemeente de BIZ-bijdrage bij alle centrumondernemers zal heffen. De gemeenteraad van Gennep beslist op 14 december 2020 over de vaststelling van de BIZ-verordening.

Draagvlakmeting
Na vaststelling door de gemeenteraad vindt in januari en februari 2021 een officiële draagvlakmeting plaats. Deze meting wordt gedaan onder centrumondernemers aan de Niersstraat, Markt, Zandstraat, Brugstraat, Spoorstraat, Europaplein, Wilhelminaplein en de ondernemingen in straten die direct aan deze straten en pleinen grenzen. Bij een minimale respons van 50%, waarvan 2/3 deel van de stemmen voor een BIZ is, kan het college de inwerkingtreding van de BIZ - met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 - bekendmaken. Rond de zomer van 2021 ontvangen dan alle centrumondernemers in het BIZ-gebied een heffing.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT