Publicatie van de gemeente Bergen
Publicatie van de gemeente Bergen Foto: Gemeente Bergen

Afkeursticker op PMD-zak met verkeerd afval

Openbare publicatie

Nieuw Bergen | In de gemeente Bergen wordt het PMD (Plastic, Metaal en Drankverpakkingen) gescheiden ingezameld. Deze materialen zijn namelijk goed te recyclen. Daarom mag alleen PMD aangeboden worden. Hierbij is de belangrijkste regel dat het verpakkingsafval moet zijn, zoals plastic verpakkingsafval, drankenkartons of blikjes.

Afkeurstickers
Wordt er verkeerd afval in de PMD-zakken aangeboden, dan kan het afval niet gerecycled worden. Daarom wordt vanaf december de PMD-zak voorzien van een afkeursticker als er verkeerd afval aangeboden wordt. Het is dan direct duidelijk dat de inhoud van de zak is afgekeurd en daarom niet bij de inzameling is meegenomen.

Heeft uw PMD-zak een afkeursticker? Sorteer het afval opnieuw en zorg ervoor dat alleen het  juiste afval in een nieuwe PMD-zak terecht komt. De afgekeurde zak met sticker kan in de grijze container.

PMD-afval wordt één keer per twee weken (in de even weken) op woensdag huis-aan-huis ingezameld. Op de afvalkalender kunt u zien welke woensdagen dit zijn. Voor de inzameling heeft de gemeente speciale, gele doorzichtige zakken die onder andere bij Servicepunt Maasduinen gratis opgehaald kunnen worden.

Om te zorgen dat dit afval ook goed gerecycled kan worden, gelden er wel een aantal aanbiedvoorschriften. Zo is het belangrijk dat u het verpakkingsafval los, plat en leeg in de zak doet. Doe geen plastic in het soepblik of een frisdrankblikje in de drankenkartons.

Wat is PMD?
Plastic verpakkingsmaterialen zoals plastic flessen frisdrank, knijpflessen, plastic tubes, verpakkingsmateriaal van etenswaar, of bekers van zuivelproducten, bakjes en zakjes voor groente en fruit, kuipjes voor boter, saus en smeerkaas. Drankblikjes, siroopflessen, metalen deksels, conservenblikjes, aluminium schaaltjes en bakjes. Lege kartonnen verpakkingen van drank, zuivel, soep en pastasaus.

Wat is géén PMD?
Harde kunststof zoals speelgoed, tuinmeubilair, bloempotten. Chips zakken, piepschuim, medische verpakkingen zoals stomazakken. Landbouwfolie, vijverplastic, krimpfolie. Spuitbussen, verfblikken.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT