Films met een katholiek tintje op de zondagen tijdens de Advent
Films met een katholiek tintje op de zondagen tijdens de Advent Foto: Filmclub Edith Stein

Filmclub Bergen in de Edith-Steinkapel

Algemeen

Nieuw Bergen | Onder het motto ‘Film... verbeelde bezinning...’ start Filmclub Edith Stein een reeks films met een katholiek tintje. In de katholieke cultuur zijn beelden en verbeelding van wezenlijke betekenis. Geloof kun je uiten in woorden, maar ook in beelden en verbeelding. Wie kent niet de rijkdom van gebrandschilderde ramen, het verbeelden van het lijden van Jezus in kruiswegen, de uitbundige schilderingen van Bijbelse taferelen tot in de hoogste gewelven, de kapelletjes en heilige huisjes langs velden en wegen met een beeld als ‘ontmoeting’. Het geloof in God beleven kun je verwoorden en verklanken, maar ook verbeelden. 

In die traditie mogen wij ook met medium film zien. Kunstenaars, scenarioschrijvers, regisseurs, trachten het leven te vangen in bewegende beelden en verdieping te geven aan wat wij zien aan de oppervlakte. Beelden die cirkelen om levensmomenten of gebeurlijkheden van mensen om vragen van goed en kwaad, om het mysterie van het leven. Vanuit dit idee kwam het Kerkbestuur en de Pastoraatsgroep op de idee om hier gestalte aan te geven en om bepaalde momenten samen te kijken naar films. Films die je niet ziet bij de commerciële omroep, ook niet in bioscopen, wel in Filmhuizen of anderszins culturele samenkomsten. Films die niet ‘louter’ ontspannend zijn. De filmclub is voornemens om in de Advent op vier zondagen een film te vertonen en wel in de Edith Steinkapel om 14.30 uur. Aansluitend kan er nog een samenzijn zijn met koffie en gesprek. Zo willen de filmclub in de parochie wat verdieping geven aan de Advent. ...In verbeelde bezinning. 

De films worden vertoond op groot beeld en de toegangsprijs is 2 euro. Op 27 november wordt begonnen met de Film: The two Popes, op 6 december de film: The Land of the Enlightened, op 13 december de film: Des Hommes et des Dieux, op 20 december de film: Babettes Feestmaal. 

Informaties over die films kunt U Googlen. Of het doorgang vindt hangt mede af van de Coronamaatregelen.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT