Gemeente Mook en Middelaar
Gemeente Mook en Middelaar Foto: Gemeente Mook en Middelaar

Publicatie gemeente Mook-Middelaar

Openbare publicatie

Grondige aanpak begrotingstekort gemeente
In september dit jaar werd al duidelijk dat de gemeente Mook en Middelaar met een tekort van ruim € 1,2 miljoen kampt. Omdat het tekort groot en structureel is, gaan de gemeente grondig te werk en zullen de nodige keuzes gemaakt moeten worden. Wat kan de komende jaren wel doorgaan en wat niet?

Allereerst: Het tekort komt niet uit de lucht vallen. Wethouder Geertjan Wienhoven: “We hebben - net als veel andere gemeentes - door een toenemende zorgvraag te maken met stijgende kosten voorjeugdhulp en de Wet maatschappelijke ondersteuning. Dit zal door Corona zeker niet minder worden. Bovendien is er sprake van verminderde inkomsten door een lagere winstuitkering van de BNG Banken door bezuinigingen van het Rijk. En: er zit er een herverdeling van het gemeentefonds aan te komen, die ongunstig uitpakt voor kleinere gemeentes.”

Niks uitgeven tenzij het moet
Afgelopen jaren is de gemeente al aan de slag gegaan met verbeterpunten, maar het gewenste resultaat was niet voldoende. Daarom gaan we nu onze hele begroting opnieuw opstellen via een zogenoemd zero-based budgeting traject. Uitgangspunt hierbij is: niks uitgeven, tenzij het écht (wettelijk) noodzakelijk is. Blijft er nog financiële ruimte over, dan moet de raad beslissen wat wel en wat niet in de begroting komt. Dit traject zal pas effect hebben op de begroting van 2022.

Dekkingsplan voor 2021
Maar, ook voor de begroting van 2021 gelden bezuinigingen. De raad van Mook en Middelaar heeft voor 2021 een dekkingsplan vastgesteld met een brede aanpak. Op diverse onderdelen van de begroting wordt ingeleverd door bijvoorbeeld uitstel van investeringen en bijstellen van onderhoudsplannen. Hieronder de belangrijkste onderwerpen.

Sociaal Domein
Voor het Sociaal Domein houdt het dekkingsplan in dat er geen geld beschikbaar komt voor een participatiecoach. Daarnaast heeft de raad gekozen voor de meest lichte variant van bezuinigen op Wmo/Jeugd en minimabeleid.

Inkomsten
De gemeente heeft in 2021 tijdelijk extra inkomsten nodig. Daarom doet ze een beroep op haar inwoners door een verhoging van de OZB-opbrengsten in 2021 van 10%.

Tijdelijke uitname uit reserve
Ook neemt de gemeente in 2021 tijdelijk een bedrag van 150 duizend euro uit de Algemene reserve van 2 miljoen euro. Om voldoende weerstandsvermogen te behouden, storten we dit bedrag in de volgende jaren weer terug in de Algemene reserve.

Ook goed nieuws
Wethouder Wienhoven: “Het gaat voor iedereen een beetje pijn doen, maar we moeten ook niet vergeten wat er wel doorgaat. Een groot deel van ons programma voor 2018-2022 is al gerealiseerd. En onze kwetsbare inwoners blijven de zorg krijgen die ze nodig hebben.”

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT