Bewustwording en gedragsverandering in het verkeer
Bewustwording en gedragsverandering in het verkeer Foto: Internet

Project Veilig op Weg uitgerold in heel Noord-Limburg

Algemeen

De acht gemeentes in Noord-Limburg gaan aan de slag met het verkeersveiligheidsprogramma Veilig op Weg. De pilot in Horst aan de Maas bleek zo succesvol, dat deze nu in de hele regio uitgerold wordt. Veilig op Weg is een unieke aanpak van verkeersveiligheid, waarin samenwerking met inwoners en structurele gedragsverandering centraal staan.

Regionaal mobiliteitsplatform Trendsportal benaderde in 2018 Horst aan de Maas aan als pilotgemeente voor het project Veilig op Weg. De gemeente werd daarmee de eerste in Nederland die vol inzet op gedragsbeïnvloeding in het verkeer. Het doel? Met een Veilig op Weg-team de verkeersveiligheid verbeteren. Niet door harde regels, richtlijnen of maatregelen, maar door samen met inwoners campagnes op te zetten die inspelen op bewustwording en gedragsverandering. Niet de gemeente, maar de inwoners zelf zijn kartrekker in de projecten. De gemeente faciliteert. In Horst aan de Maas werden al diverse buurtcampagnes met succes uitgevoerd.

Regionale uitrol
Na het succes in Horst aan de Maas gaan nu ook Venlo, Venray, Peel en Maas, Beesel, Bergen, Mook en Middelaar en Gennep aan de slag met Veilig op Weg. Eric Beurskens, wethouder van Horst aan de Maas en voorzitter van Trendsportal: “In Horst aan de Maas zien we dat het project werkt. En waarom zou je het succes alleen voor jezelf houden? Vanuit Trendsportal willen we in alle aangesloten gemeentes de mensen zo veilig mogelijk door het verkeer leiden.”

De acht gemeentes in Noord-Limburg krijgen allemaal een handboek uitgereikt met de Veilig op Weg-aanpak. Verkeersspecialist Ton Peeters van gemeente Horst aan de Maas is aangesteld als kartrekker van het project. Het komende jaar gaat hij samen met het projectteam de regiogemeentes ondersteunen in het opzetten van een eigen Veilig op Weg-team.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT