Minder afval betekent lagere kosten
Minder afval betekent lagere kosten Foto: Gemeente Bergen

Afval in gemeente Bergen wordt duurder

Algemeen Politiek

Nieuw Bergen | In de gemeente Bergen is de afvalstoffenheffing duurder geworden. Om de simpele reden dat de kosten van het inzamelen zijn gestegen. Ook het verkopen van afval als glas, plastic en papier om te recyclen levert minder op. Alle gemeenten in Nederland hebben hiermee te maken.

Het voorstel van het College van Bergen was de kostenstijging volledig door te berekenen in het vastrecht. Vastrecht moet iedereen betalen. Het vastrecht zou stijgen van 117 naar 141 euro per jaar.

“Op wens van PK en CDA gaat voor iedereen het vastrecht niet met 24 euro omhoog, maar met een tientje naar 127 euro. De prijs per lediging van de grijze en de groene container is bij PK en CDA wel wat hoger, maar dáár hebt u zelf invloed op. Die 14 euro kunt u besparen door bijvoorbeeld de GFT bak 1 x minder en de restafvalbak ook 1 x minder per jaar aan de straat te zetten. Dan betaalt u alleen het extra tientje vastrecht. Zet u ze allebei 2 x minder aan straat dan hebt u geen enkele last van de verhoging”, aldus de rekenmeesters van PK en CDA.


Vuilnis ophalen wordt dus duurder dus is het slim om zo weinig mogelijk afval te produceren.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT