De 80-jarige Harry Kaak blijft de Gerardamolen in Heijen trouw
De 80-jarige Harry Kaak blijft de Gerardamolen in Heijen trouw Foto: Frans Thonen

Molenstichting bedankt Harry Kaak

Algemeen

Heijen | Harry Kaak uit Gennep is afgelopen zaterdag 80 jaar geworden. Voor Harry een mooie leeftijd om een stapje terug te doen in zijn activiteiten als vrijwillig molenaar op De Reus in Gennep en Nooit Gedacht in Afferden. Alleen de Gerardamolen in Heijen blijft hij zoals hij zegt ‘tot z’n laatste dagen’ trouw. Reden voor Molenstichting Gennep om de jarige Harry te bedanken met een mooie ruiker en een lekker brood gemaakt van kerststoldeeg van bakker Harry Arts. En waar kon dat beter gebeuren dan op de Gerardamolen in Heijen, de molen waar Harry circa 25 jaar geleden als vrijwillig molenaar begonnen is. (Door Frans Thonen)

Harry Arts en Arnold Roelofs van de Gennepse Molenstichting zijn veel dank verschuldigd aan de nu 80-jarige Harry Kaak. Want dankzij zijn inzet gaan de wieken van deze monumentale industriële gebouwen in de gemeente Gennep nog steeds rond. Harry was namelijk niet alleen vrijwillig molenaar maar ontwikkelde zich ook tot instructeur molenaar en nam tevens examens af. Zeker 20 leerlingen heeft hij opgeleid tot vrijwillig molenaar. Zes daarvan houden nu de molens in de gemeente Gennep draaiende. 

Dat is niet altijd zo geweest. Tot het midden van de vorige eeuw waren molens de motor van de industriële vooruitgang. Dat veranderde snel toen windkracht niet langer meer nodig was. Vele molens raakten daarop in verval. Her en der kwam men toen tot het inzicht dat dit stukje industriële pracht behouden moest blijven. Ook in de gemeente Gennep waar in 1998 in samenwerking met de gemeente Molenstichting Gennep werd opgericht. Molens werden gerestaureerd en het vak van molenaar veranderde in dat van vrijwillig molenaar. 

Toen Harry op 55-jarige leeftijd met pensioen ging begon hij meteen met zijn opleiding tot vrijwillig molenaar. Na afronding begon hij op de Gerardamolen in Heijen te draaien. Daarnaast verrichtte hij diverse klusjes in en rondom de molen en verzorgde rondleidingen. Toen de Heijense molen werd gerestaureerd kon Harry zijn passie uitleven op De Reus in Gennep. Later kwam daar ook nog molen Nooit Gedacht in Afferden bij. Tevens heeft Harry als instructeur molenaar ruim 20 leerlingen opgeleid waardoor molens draaiende gehouden konden worden. Want volgens Arnold Roelofs van de Gennepse Molenstichting blijft een molen alleen in een goede conditie als die regelmatig zijn wieken rond kan laten gaan. ‘’Vrijwillige molenaars zijn broodnodig om deze monumenten in stand te houden.’’ 

Harry Kaak heeft in verband met zijn 80-jarige leeftijd besloten een stapje terug te doen en alleen nog op de Gerardamolen te blijven draaien. Daar heeft hij ook een klein museum van oude werktuigen ingericht waar hij bevlogen over kan vertellen. Molenstichting Gennep adviseert mensen met belangstelling voor het vak van vrijwillig molenaar zaterdags in de middaguren eens bij een molen binnen te lopen of een kijkje te nemen op de website van Molenstichting Gennep www.molensgennep.nl

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT