Alverman Afferden
Alverman Afferden Foto: eigen

BOSA en provinciale bijdrage struikelblok begroting Alverman

Algemeen Politiek Maatschappelijke discussie

Afferden | De gemeenteraad van Bergen is voornemens om 1,1 miljoen euro voor te financieren om tot realisatie van het project ‘De Alverman 2.0’ te komen. Tijdens de inhoudelijke behandeling in de commissievergadering Bestuur en Financiën van 4 maart werd duidelijk dat er nog veel onduidelijkheid is omtrent de begroting. Zo zijn nog lang niet alle fondsen toegezegd om tot een sluitende begroting te komen. 

De eerder door gedeputeerde Robert Housmans ter plaatse toegezegde provinciale financiële injectie van ruim honderdduizend euro blijkt juridisch niet mogelijk aangezien de provincie sec subsidie verleent aan het sociaal-culturele deel van De Alverman, en niet aan de sportactiviteiten. Concreet betekent dit dat er naar een verdeelsleutel wordt gezocht om tot de uiteindelijke hoogte van het bedrag te kunnen komen. 

Ook zijn er nog geen gelden vanuit het dorp binnen. Deze waren begroot op vijfentwintig duizend euro. 

BOSA
In de financieringsopzet van De Alverman is de Rijkssubsidieregeling Stimulering Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties (BOSA) erg belangrijk. Voorheen kon op investeringen sportaccommodaties de BTW teruggevorderd worden. Hiervoor is de tijdelijke subsidieregeling BOSA in de plaats gekomen. Dit heeft echter enkel betrekking op investeringen ten behoeve van de sport!! Er zal een duidelijk overzicht opgesteld moeten worden wat het gebruik van de nieuwe accommodatie is, splitsing gebruik sport en sociaal cultureel. Adviesbureau Deloitte heeft hierover een rapport uitgebracht, waarin de Stichting Alverman een advies krijgt welke stappen zij kunnen ondernemen om gebruik te maken van de genoemde subsidieregeling.

Lening
Om de begroting sluitend te maken is het afsluiten van een lening noodzakelijk. Om deze zo beperkt mogelijk van invloed te laten zijn op de toekomstige exploitatie heeft de stichting de gemeente verzocht een lening te verstrekken met een zo laag mogelijk rentepercentage.

Indien de gemeenteraad akkoord gaat met de met de lening zal KERN zich er hard voor maken dat het rentetarief ook voor de overige MFC’s in de gemeente gaat gelden. 

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT