Patrick Robben
Patrick Robben Foto: eigen

DOORPAKKEN OF INPAKKEN

Ingezonden Politiek Maatschappelijke discussie

INGEZONDEN: Krijg ik me van de week toch een mooi kaartje in de bus met de vraag of ik alstublieft ga stemmen voor de 2e kamer, want nu, jawel is het de tijd om blijkbaar Door te Pakken! Niet gisteren, niet morgen, maar NU.. Ik heb stilaan een vermoeden dat men bedoeld op de 17e en voor gelukkigen al eerder, maar dan mag je hem opsturen. 

Op deze briefkaart stond een mooie foto van onze wethouder Dhr. Splinter. NR 52 op de lijst van de 2e kamer, staat helaas niet bij gemeld dat het alleen op de regionale lijst is. In Friesland staat er iemand anders op die positie, wat op zich al raar is bij landelijke verkiezingen. Maar goed blijkbaar kan dat en mag dat. Meneer Splinter pakt door en gaat als, vermoedelijk lijstduwer, het CDA en Wopke een handje helpen met het verzamelen van de zeteltjes. Nu heb ik toch wel veel respect voor Dhr. Splinter, hij pakt in een behoorlijk tempo door bij het energielandschap om zo de benodigde subsidie ronde te gaan halen. Ik ben het niet altijd met hem eens, maar ik begrijp hem en snap hem soms ook nog. Dat is toch al heel wat in de politiek. Uiteraard steun ik hem in het denken omtrent en het aanpakken van dit energielandschap, alleen is het, naar mijn mening, veul en veuls te groot!! (lees ook te Duur!) Maar goed die centen gaan allemaal terug komen en er komt ook nog een bonus op, we gaan eraan verdienen. Dat klinkt geweldig. Lichtelijk enthousiast ga ik eens de Kandidatenlijst lezen. Jawel en op 52 bij het CDA staat Splinter. En verbazingwekkend staat er ook nog een andere bekende van mij uit mijn studie tijd bij hem in hetzelfde rijtje, oei.. dat kan zou zomaar concurrentie kunnen betekenen.

Terug naar het kaartje kom ik weer in de realiteit van de dag. STEM CDA! Dat was me even aan het zicht onttrokken en ik besef me dat Dhr. Splinter bij het CDA zit. Tsja.. Ergens bekruipt mij altijd het gevoeld dat hij geen “echte CDA-er” is. Dat bedoel ik overigens geheel positief en uiteraard mag de lezer nu zelf bepalen voor welke van deze 2 partijen het voordeel dan mag zijn ?.

Met dit kaartje wordt bij mij, en waarschijnlijk bij alle ontvangers van dat mooie kaartje, op een bepaald gevoel geappelleerd zodanig dat we dan ook gaan doorpakken en het rode kruisje gaan zetten bij Splinter en anders bij het CDA rijtje. Ik kijk naar mijn stempas en zie dat ik mijn geloof mag gaan bevestigen in het “Gemeenschapshuis Iedershuus” hier te Afferden. Mijn enthousiaste houding draait om en plots komt het om in mijn zicht. Iedershuus, Gemeenschapshuis, Doorpakken, Alverman, CDA, Samen. .. Oei ik krijg het er warm van.  

Laatst las ik dat artikel dat het NU eindelijk doorgaat, sloop iedershuis en verhuizing naar de Alverman. Flink doorgepakt jongens, maar liefst zo’n 9 jaar! En Ik denk aan het feit dat een geweldig plan is dwars geboomd door o.a. die werkgroep omdat er 3 jaar geleden geen 3 maanden tijd kon worden gegund. Uiteraard volgde de coalitie in de Raad haar werkgroep weer blindelings. 3 Maanden versus 3 jaar.. pffff. Dat plan bestond uit 5 scenario’s met de gymzaal langs de school en het MFC vernieuwd in de dorpskern. Beheer was verzekerd en dagbesteding was ingecalculeerd. Maar goed… dat was toen! Net als de prijs van 725.000 die door de Alverman toen is afgegeven. Dat blijkt nu 925.000 en 1,1 Mln inclusief BTW. Dat was dus net zoveel als het oorspronkelijke plan en dus blijkt maar weer dat de afgifte van 725.000 symbolisch was om het plan van de dorpsraad te kunnen dwarsbomen. Destijds waren er al veel mensen van overtuigd dat dat het plannetje was en ik moet toegeven, ze hadden gelijk gezien de bedragen. En de gouden koe is ook nog eens vertrokken naar Siebengewald, de biljartclub. Die haalden de omzet voor het Iedershuus binnen.

Zo mijmerend bedenk ik me wat de nummer 2 daarvan had gevonden. Zou Pieter hier omzichtig te werk zijn gegaan of  gewoon door de voordeur verteld hebben wat hij daarvan dacht. Zouden hier zijn 10 voorstellen niet prima op hun plaats zijn om macht en tegenmacht te regelen. Zou het niet te opzichtig zijn geweest dat de ingestelde commissie en de aanpalende besturen doorspekt zijn met en ingevreten zijn door de politieke vriendjes en dat daardoor eigenlijk vanaf het begin al bepalend was wat er diende te gebeuren?

Nu de Werkgroep geen advies gaf, maar het plan ging opstellen trad het daarmee in concurrentie met andere initiatieven en daardoor werd het politiek en kon het dorp en haar bevolking naar het “samen” beslissen en besluiten fluiten. Niet zoals werd voorgesteld door het burgerinitiatief de 3 plannen presenteren en bij het naar buiten gaan even tekenen wie voor welk plan gaat. Draagvlak was dan verzekerd geweest. Het was zo omzichtig dat het CDA het durfde om als eerste, jawel, door te pakken en de plannen van de WAA en de stichtingsbesturen van Iedershuus en Alverman over te nemen. Vergeten werd even dat juist deze WAA niet wilde samen werken en daarop besloten hun plan te handhaven. Waarom is toen dan niet gekozen voor de plannen van de andere groepen? Goedkoper, beter beheersbaar en centraal in het centrum en eventueel scenario technisch op schaalbaar. Daar was met veel meer dingen rekening gehouden dan überhaupt in de plannen van de WAA. Ja Pieter Omtzigt zou hier wel raad mee weten, bedacht ik me.

Hier had hij wel een praktijkcase gehad om de vingers bij af te likken.

- Er uit de Coalitie een werkgroep met CDA bobo’s is vastgesteld dat een advies moest uitbrengen omtrent het accommodatiebeleid in Afferden, maar gewoonweg meteen een plan uitwerkte en daarbij andere plannen liet dwarsbomen.         

- Er 1 ondernemer de plek van het Iedershuis wordt gegund en daarbij andere wederom uitsluit (geen openbare aanbesteding of verkoop).         

- De Gymzaal een kilometer wordt verwijderd van de basisschool (en dus leerlingen dienen te worden vergezeld van vrijwilligers) en een MFC uit de dorpskern wordt gehaald, waar we overigens in de andere kernen van de gemeente moeite hadden om centrale plekken midden in de Kern te zoeken.         

- Er voorbij wordt gegaan aan het feit dat er weinig tot geen draagvlak heerst voor dat plan in Afferden, gezien de enquête resultaten (nog niet eens volledig) die zijn opgehaald.

- Inmiddels al verenigingen ter ziele zijn gegaan die in het begin waren ingecalculeerd maar de begroting voor de Alverman blijkbaar niet raken. Er geen eerste elftal van de voetbalclub meer als A-status aan het voetballen is en er dus geen entree of bijkomende horeca omzet wordt gegenereerd.         

- Er nog een horeca uitbater over is in het dorp en deze stelt ook nog zaalverhuur gratis en voor niks ter beschikking.         

- Alleen besturen hebben ingestemd met het plan Alverman, alleen waren die vergeten met de achterban te overleggen en te vertellen dat zeer waarschijnlijk de contributie moet worden verhoogt als de Alverman doorgaat.         

Ik vraag mij af waar die allemaal op stemmen? Zal wel in hetzelfde rijtje zijn maar niet op Pieter.. Nu bedenk ik me zo dat het weldra met de Horeca in Afferden ook wel gebeurt zal zijn aangezien het nieuwe MFC omzet moet zien te gaan halen, want van die paar elftallen en vergaderingen kan de alverman de exploitatie niet rondkrijgen. Daarbij is de melkkoe naar Siebengewald vertrokken. Ik heb een raar voorgevoel dat ze evenementen en feesten etc moeten gaan draaien in het nieuwe MFC om nog wat te gaan verdienen. Echter dat gaat ten koste van de nog bestaande horeca en mag dat overigens wel in een sportkantine!!!

Maar eerlijk is eerlijk, we kunnen toch vertrouwen op Jakob. Hij heeft aangegeven dat de Gemeente als voorwaarde stelde dat de Alverman haar financiering rond moest hebben en dat is niet het geval want ze moeten nu al bij voorbaat weer bij de gemeente aankloppen zoals bleek uit de commissievergadering van 4 maart. Nu willen ze een lening hebben om het rond te krijgen en daardoor is dus niet aan de voorwaarde voldaan. Als het CDA nu kleur bekend en doorpakt gaan ze hier dus nooit mee akkoord. Voor wat betreft het ophalen van de envelop hier in het dorp ben ik er wel uit wat ik doe, dat is niet zo moeilijk.. Maar wat dat stemmen betreft, hmmm…. Ik dien nu toch door te pakken en misschien wel de laatste keer in het Iedershuus en hopelijk pakt de Raad nu door op de haar gedane beloftes en bekend het ook kleur. Dan is het niet doorpakken maar inpakken!

Voor wat betreft het accommodatiebeleid ken ik ook nog wel wat partijen die door willen pakken, wel zonder Pieter Omtzigt in haar gelederen maar wel met het dorpsbelang nog vol op in het zicht!        

Patrick Robben

Dorpsbelangen Bergen Limburg

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT