Brief van Bovens “vooral denk ik aan de 1,1 miljoen Limburgers”

Video

De brief die ik nu stuur, is het resultaat van de worsteling die mij sinds vorige week bijna dag en nacht bezighoudt. 

Op 9 april heb ik Uw Staten tijdens het Statendebat medegedeeld dat ik voornemens ben mijn functie ter beschikking te stellen en in principe bereid ben voorlopig aan te blijven tot een nieuwe kroonbenoemde Commissaris van de Koning kan aantreden. Deze keuze kreeg de volledige steun van het Presidium van Uw Staten en die steun is woensdag jongstleden nog eens bevestigd door het Presidium. 

Ook voel ik me erdoor gesteund dat mijn voorstel, in nauwe samenwerking met de directie, hoe het ‘schip Limburg’ zoveel mogelijk op koers te houden positief is ontvangen in het Presidium. Morgen spreken Uw Staten hierover. Ik ervaar diezelfde steun in de wens en opvatting van het Presidium dat het van het grootste belang is zo snel mogelijk een nieuw bestuur te vormen dat de komende jaren voor stabiliteit kan zorgen. 

Dat alles neemt niet weg dat ik de afgelopen week diep heb nagedacht over de vraag of het binnen deze omstandigheden de beste keuze is voor Limburg en voor mijzelf om in deze transitieperiode uw Gouverneur te blijven. Hierover heb ik de afgelopen dagen met veel mensen in mijn directe omgeving gesproken en ook contact gehad met minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). 

De afgelopen dagen is bij mij het besef gegroeid dat het voor mij vrijwel onmogelijk is om zowel de vertrekkende Gouverneur te zijn als de Gouverneur die gelijktijdig in zijn eentje het college van Gedeputeerde Staten vormt in afwachting van een nieuw college. De combinatie van enerzijds alle energie die nodig is om binnen de huidige omstandigheden mijn werk te doen en anderzijds het energieslurpende ‘rouwproces’ ervaar ik als een opgave die voor mij niet goed is en ook niet in het belang van Limburg is. 

De functie van Gouverneur van Limburg geeft een extra dimensie aan de rol van een Commissaris van de Koning. Het ambt van Gouverneur is onderdeel van de Limburgse identiteit, van de ziel van Limburg. Het is dan ook geen goede zaak wanneer meer gesproken wordt over de persoon van de Gouverneur dan over het gouverneursambt. Het ambt is naar mijn mening groter dan de persoon die het ambt bekleedt. 

In mijn statement tijdens het Statendebat van 9 april heb ik u verteld hoe ik tegen de gebeurtenissen van de afgelopen weken aankijk voor zover het mijn rol betreft. Dat is niet veranderd. 

Ik heb na de afwegingen die ik hierboven beschrijf met gemengde gevoelens minister Ollongren gevraagd in mijn plaats op korte termijn een waarnemer te benoemen. Zij zal hierover met het Presidium spreken. Als een waarnemer aantreedt, zal ik er alles aan doen om voor een warme overdracht te zorgen. Tevens ben ik bereid waar nodig toelichting te verschaffen bij mogelijke onderzoeken, mocht dat worden gevraagd. 

Bij deze keuze schieten veel gedachten door mijn hoofd. Het samenwerken met de colleges van Gedeputeerde Staten, met uw Staten, met een fantastisch ambtelijk apparaat, mijn eigen team en met tal van mensen en organisaties die in binnen- en buitenland werken aan een sterk, welvarend en gezond Limburg. En vooral denk ik aan de 1,1 miljoen Limburgers. 

Op dit moment rest mij iedereen uit de grond van mijn hart te bedanken voor de afgelopen bijna 10 jaren die ik uw Gouverneur van Limburg mocht zijn. 

Ik heb groot vertrouwen in de kracht van Limburg. Zorg goed voor Limburg. Het ga u goed. 

Theo Bovens 

Uw Gouverneur 

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT