Afbeelding
Foto: WIN

Nederlandse en Duitse bedrijven starten ‘Wasserstoffimpuls’

Algemeen Duurzame energie

Heijen | Samenwerken voor het klimaat: in het kader van het project ‘WasserstoffImpuls Niederrhein’ (WIN) willen Teunesen Zand en Grint BV uit Heijen, Omexom Smart Technologies GmbH uit Uedem (D) en Wystrach GmbH uit Weeze (D) samen groene waterstof produceren en vermarkten. “We willen met dit project een bijdrage leveren aan de verlaging van de CO2-uitstoot en ons zo inzetten voor het klimaat”, benadrukt Twan Teunesen van lead partner Teunesen. “Wij zijn blij dat drie bedrijven uit de Nederlands-Duitse grensregio de handen ineen hebben geslagen om samen een innovatief en toekomstgericht pilotproject te ontwikkelen”, zegt Hans-Josef Kuypers, directeur van Wirtschaftsförderung Kreis Kleve GmbH. Met het project zijn investeringen van circa 11 miljoen euro gemoeid.

Het plan
Op de plas van de zandwinningslocatie Hüdderath tussen Weeze en Kevelaer moet met behulp van een drijvend zonnepark groene stroom geproduceerd worden. Een deel van de stroom wordt voor de zandwinning gebruikt; een ander deel wordt door middel van elektrolyse in groene waterstof omgezet en opgeslagen. Deze energiedrager kan vervolgens door andere bedrijven gebruikt worden. Tot de afnemers behoren projectpartner Wystrach, maar ook andere bedrijven, zoals Chefs Culinar. De technische implementatie van het project is in handen van Omexom Smart Technologies. Het project ‘WasserstoffImpuls Niederrhein’ biedt op deze manier een totaalconcept: van het opwekken van stroom tot het regionale vermarkten van de groene waterstof.

De locatie
 De genoemde locatie voor zandwinning zal hierdoor CO2-neutraal worden. Daarvoor wordt een deel van de plas met een drijvende fotovoltaïsche installatie bedekt. De plas heeft een oppervlakte van ongeveer 90 hectare, waarvan circa 5 hectare voor het opwekken van groene stroom gebruikt moet gaan worden. Het voordeel van de drijvende pv-installatie is dat er zo geen waardevolle landbouwgrond nodig is. Daarnaast worden de zonnepanelen en de elektrische installaties op natuurlijke wijze gekoeld, waardoor ze beter presteren. “Ik wil hierbij benadrukken dat de drijvende installatie geen belemmering vormt voor later gebruik van de plas, bijvoorbeeld voor toeristische doeleinden”, legt Teunesen uit.

De techniek
Omexom Smart Technologies verzorgt het technische deel van het project. “De EU en de landelijke regeringen hebben waterstofstrategieën ontwikkeld. Daarin staat onder andere: ‘Groene waterstof zal in de toekomst een belangrijke energiedrager zijn, die we op weg naar klimaatneutraliteit nodig hebben.’ Zo zien wij het ook. Daarom verbinden wij als systeemintegrator de technische mogelijkheden met elkaar, om met behulp van elektrolyse van zonnestroom groene waterstof te maken en deze op te slaan”, legt Drazen Petrovic, verantwoordelijk voor het partnermanagement bij Omexom Smart Technologies, uit.  

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT