Pater Jos Wilderbeek
Pater Jos Wilderbeek Foto: Chris Smits

Trappist als kluizenaar in Bergen

Video VIDEO Podcast

Bergen | Hij heeft inmiddels ruim een half jaar geleden zijn intrek genomen in de pastorie van de Sint-Petruskerk in Bergen, maar wie is nou eigenlijk die Bergse monnik? In een openhartig interview met onze redactie geeft pater Jos Wilderbeek een kijkje in zijn doen en laten, hoe hij in Bergen is terechtgekomen en wat hem beweegt in zijn dagelijkse beslommeringen en bezigheden; zijn ‘Urbi et Orbi’. Zijn klerikale carrière is de Jos Wilderbeek begonnen bij de Trappisten van Abdij Maria Toevlucht in Zundert en nu leeft hij dus zonder medebroeders in z’n eentje als ‘kluizenaar’ in Bergen.

De paters van Zundert bestieren als rechtgeaarde Trappisten ook een brouwerij, De Kieviet genaamd. De brouwsels Zundert 8 en de Zundert 10, respectievelijk - en hoe kan het ook anders - met 8 procent en 10 procent alcohol, zijn gewoon verkrijgbaar bij Jan Linders. “Maar met de brouwerij had ik niets van doen. De abdij had ruim 20 gastenverblijven en die waren het jaar door volgeboekt. Mijn taken lagen bij de planning en het tevreden houden van onze bezoekers, ik was dus meer een gastheer en hotelier. Een erg druk bestaan en eigenlijk het tegenovergestelde van nu.”


De Bergense broeder heeft een passie voor muziek en poëzie. Bovendien wandelt hij graag door de Maasduinen. “Regelmatig schrijf ik gedichten en ik heb een sonnet gemaakt over de plek waar ik nu ben geland, als uitdrukking van mijn betrokkenheid bij deze mooie streek”, aldus pater Jos.

Luister hier het interview als podcast.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT