Gemeente Mook en Middelaar
Gemeente Mook en Middelaar Foto: Gemeente Mook en Middelaar

Publicatie gemeente Mook en Middelaar

Openbare publicatie

Mook | Spelregels snelfietsroute - fietsstraat
De snelfietsroute ‘Het MaasWaalpad’ wordt inmiddels dagelijks door fietsers gebruikt. Met de komst van deze fietsroute is er een nieuwe verkeerssituatie ontstaan. Graag informeert de gemeente u nogmaals over de spelregels van de snelfietsroute en fietsstraat.

Fietser heeft voorrang
Een grote verandering op de kruispunten aan de Groesbeekseweg in Malden en de Ringbaan en Lindelaan in Molenhoek is dat de fietser (en auto) voorrang heeft. Dit is duidelijk aangegeven met markering en verkeersborden, ook met een andere kleur van het asfalt: rood. Bovendien ligt de kruising iets hoger waardoor het extra opvalt. Voor automobilisten is het van belang om bij het naderen van het kruispunt snelheid te minderen.

Middelweg ‘auto te gast’
De Middelweg is onderdeel van de fietsroute en is heringericht als een zogenaamde fietsstraat. Daarmee is er een nieuwe verkeerssituatie ontstaan. Een fietsstraat is een straat die ingericht is als fietsroute, maar waarop tevens autoverkeer is. Het gangbare zwarte asfalt is vervangen door rood asfalt. De auto is te gast en dient zich aan het fietsverkeer aan te passen. De toegestane snelheid in de Middelweg is maximaal 30 kilometer per uur, dit geldt voor alle weggebruikers. Het verkeer op de Middelweg (fietsstraat) heeft voorrang op de aansluitende wegen, daarmee is de voorrangssituatie dan ook veranderd. De aansluitingen van de zijwegen zijn uitgevoerd als een uitrit-constructie. Hierbij geldt de regel dat je als bestuurder bij het uitrijden van de uitrit al het overige verkeer voor moet laten gaan. Dus ook als je van rechts komt! Om de functie van fietsstraat te verduidelijken worden er borden geplaatst met de aanduiding ‘fietsstraat, auto te gast’.

Respect voor elkaar
Verkeersveiligheid valt en staat bij het rijgedrag van de verkeersdeelnemer. Naast het naleven van de verkeersregels is rekening met elkaar houden van groot belang. Iedere deelnemer aan het verkeer moet hierbij zijn of haar verantwoordelijkheid nemen en dat zal alleen maar belangrijker worden, gelet op de toename van het aantal verkeersdeelnemers en de diversiteit daarbij.

Ontdek het MaasWaalpad
Rest nog het advies om de route te gaan verkennen en te gebruiken. Het MaasWaalpad tussen Nijmegen, Malden, Mook en Cuijk sluit aan op de grootste werklocatie in Gelderland: Campus Heyendaal. Eén van de redenen voor de aanleg van de route is om het fietsen van huis naar werk of studie te stimuleren. Veel mensen rijden daarbij kortere afstanden dan met de auto. Dit autogebruik draagt bij aan de dagelijkse files in de regio. Het MaasWaalpad biedt een gezond en prettig alternatief.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT