Afbeelding
Foto: Frans Thonen

Zwerfafval, zij ruimen het op

Algemeen

Nieuw Bergen | U heeft ze vast wel eens gezien: de mensen met de elektrische bakfiets van gemeente Bergen die zwerfafval inzamelen. Blikjes, petflesjes, bananenschillen en lege zakjes chips die we soms zonder nadenken in de berm gooien.  Zij ruimen het op….De medewerkers starten bij de gemeenteloods een elke week worden verschillende routes gereden. (Door Frans Thonen) 

Het centrum van Nieuw Bergen is bijvoorbeeld elke dag in de route opgenomen, de Oude Baan tussen Nieuw Bergen en Well twee keer per week. Al het zwerfafval op de route wordt geprikt en opgeruimd. Zo maken ze elke dag de gemeente Bergen een beetje schoner. De bakfietsen worden bij toerbeurt ‘bemand’ door zeven medewerkers van ‘Op weg’. Dit project geeft inwoners van de gemeente Bergen de kans om letterlijk en figuurlijk weer ‘op weg’ te gaan naar een betekenisvolle invulling voor zichzelf en de maatschappij. Een bijkomend voordeel is dat het ook kansen biedt om door te stromen naar een betaalde baan.

‘Op weg’ wordt uitgevoerd en begeleid door het bedrijf Noord-Limburg Groen (NLG). De gemeente levert kandidaten voor het project waarna NLG de begeleiding op zich neemt. Jobcoach René helpt de kandidaten letterlijk op weg. Hij legt de werkzaamheden uit en als het nodig is fietst hij de route de eerste keer mee. René verzorgt de planning en ziet toe op de juiste en veilige uitvoering van de werkzaamheden. Belangrijk hierbij is een goed beeld te hebben van de mogelijkheden van iedere medewerker, deze te stimuleren om grenzen te verleggen en tegenslagen te overwinnen.

Ruim jij ook je eigen afval op? Zwerfafval  hoort niet in het milieu. Voorkom zwerfafval én overlast en ruim je eigen afval op. Gooi het in de geplaatste afvalbakken. Kom je geen afvalbak tegen? Neem je afval dan mee naar huis. Zo houden we samen Bergen Natuurlijk Schoon.


Op de foto Leo Luijpers (links) en Abdallah al Hossin. “Wij voelen ons echt gewaardeerd, wij krijgen heel veel complimenten en veel mensen steken hun duim naar ons op.”

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT