Afbeelding
Foto: MDC

Actuele hoogwater ontwikkelingen gemeente Bergen

Video Hoog water - LOB - Dijken

In dit bericht houden we je op de hoogte van de laatste standen en ontwikkelingen rondom het hoogwater in de gemeente Bergen.

Donderdag 22 juli, 12.30 uur. De burgemeester kijkt terug op een hectische week



Dinsdag 20 juli, 18.45 uur. Crisiscentrum gesloten
Vandaag is het Crisiscentrum gesloten. Gemeente Bergen is tijdens de openingstijden bereikbaar via (0485) 34 83 83. Als het gemeentehuis gesloten is kunt u een boodschap inspreken.


Dinsdag 20 juli, 13.15 uur. Blijf weg van de dijken
Blijf weg van de dijken vanwege mogelijke instabiliteit. Het Waterschap Limburg, Veiligheidsregio Limburg-Noord en de gemeente Bergen roepen op om niet over onverharde dijken te lopen en/of fietsen. Dijken zijn mogelijk nog verzadigd van al het water en kunnen daardoor instabiel zijn.

Dijken in uw omgeving
De dijkinspecteurs van Waterschap Limburg zijn op dit moment druk bezig met de controles van de dijken in onze provincie. Om te voorkomen dat dijken onnodig belast worden, is het niet toegestaan om onverharde dijken te betreden.

Beschadigingen op een dijk?
Ziet u in de komende dagen in uw omgeving een beschadiging, verzakking, of anderszins vreemde situatie bij een dijk? Neem dan contact op met het Centraal Meldpunt Water van Waterschap Limburg: 0800 0341. Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Zij beoordelen de situatie op basis van uw melding en bepalen daarmee de prioriteit waarmee ze deze situatie komen beoordelen.


Dinsdag 20 juli 11.30 uur. Laatste pendel om 12.00 uur
Om 12.00 uur is de laatste pendel tussen Bergen en Nieuw Bergen. De weg is weer veilig. Pas wel op: de bermen zijn zacht en ook fietsers maken gebruik van de weg.


Dinsdag 20 juli, 9.00 uur, Slachtofferhulp Watersnood Limburg
Slachtofferhulp Nederland biedt hulp bij rampen en calamiteiten, zo ook voor de getroffenen van de watersnoodramp in Limburg. Wilt u uw verhaal kwijt, bent u op zoek naar een luisterend oor, maatschappelijke bijstand of advies, kijk dan op Slachtofferhulp Nederland.


20-7 07.45 | Weg Bergen - Nieuw Bergen bijna droog
Er staat bijna geen water meer op de weg tussen Bergen en Nieuw Bergen. Als de weg droog is wordt deze schoongemaakt en gecontroleerd op veiligheid. De laatste pendel tussen Bergen en Nieuw Bergen is om 12.00 uur vanmiddag.


19-7  14:15 | Groen licht in de gemeente Bergen - Verzoek tot evacuatie ingetrokken
Waterschap Limburg heeft de dijken in gemeente Bergen gecontroleerd. Ze hebben geconstateerd dat de toestand van de dijken zodanig is dat het verzoek tot evacuatie kan worden ingetrokken. Inwoners kunnen naar hun huizen terugkeren. Het water zakt gestaag, waterschap en gemeente monitoren deze ontwikkeling.

De pendeldienst tussen Aijen en Bergen is nog steeds noodzakelijk.



19-7  08:00 | N271 weer open


18-7  20:30 | Verkeershinder N271
De N271 is vanaf de rotonde in Well richting Arcen afgesloten vanwege (opruim)werkzaamheden. De afsluiting duurt zeker nog tot maandagochtend 09.00 uur. De afsluiting geldt voor de rijksweg en de fietspaden.


18-7 20.00 | Pendeldienst Bergen gaat weer rijden
Op zondagavond vanaf 20.45 uur wordt de pendeldienst tussen Bergen en Nieuw Bergen weer hervat en zal tot 01.00 uur ‘s nachts blijven doorgaan. Morgenvroeg rijdt de ‘bellewagen’ dan weer vanaf 06.00 uur.


18-7 13.40 | Ga niet terug naar huis
Gisteren heeft de gemeente alle inwoners van Well dringend geadviseerd om te evacueren. “We begrijpen dat u graag naar huis wilt. Wij kunnen echter niet instaan voor de veiligheid en adviseren u om te wachten totdat wij u informeren dat het veilig is”, aldus de gemeente.


De kwaliteit van de dijken in combinatie met het hoge water, worden door Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat beoordeelt als niet voldoende. De dijken worden constant bewaakt en gecontroleerd. Als het zakkende water een bepaalde stand heeft bereikt controleert het waterschap de volledige dijk. Wanneer het waterschap gecontroleerd heeft en geconstateerd heeft dat dit met een acceptabel risico kan en het veilig is om naar huis te gaan, wordt iedereen onmiddellijk geïnformeerd via website, Facebook en Twitter. Gelet op de huidige voorspellingen duurt het echter nog zeker een dag voordat het veilig is.


18-7 10.00 | Water zakt, gemeente blijft alert
De gemeente is blij dat het water aan het zakken is. Gelet op de zwakke dijken in Well blijft de gemeente echter alert op de toestand hiervan en blijft deze ook constant bewaken en monitoren. Uiteraard is de gemeente ook alert op het teruglopen van het water en de problemen die hierdoor kunnen ontstaan zoals kapotte wegen en dergelijke.

Daarnaast wordt de pendeldienst tussen Bergen en Nieuw Bergen zo snel mogelijk weer opgestart. Bepalend hiervoor zijn de waterstand en de toestand van de weg. Opstarten is de komende uren nog niet mogelijk. Hierover volgt later in de middag meer informatie.



18-7  08:30 | Water nog te hoog voor pendeldienst
Vanwege de hoge waterstand start de pendeldienst nog niet op. Om 10.00 uur wordt opnieuw bekeken of starten met de pendeldienst verantwoord is. Daarna volgt nieuwe informatie.



17-7  18:30 | Extreme zorgen om dijken Well - Dringende oproep tot evacuatie, het water komt hoger dan gedacht.
Om 18 uur heeft de gemeente Bergen besloten opnieuw een dringende oproep te doen aan de inwoners van Well om vrijwillig te evacueren. Dit vanwege de steeds hoger wordende waterstand in relatie tot de kwaliteit van de dijken, die als niet voldoende wordt beoordeeld door Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat.

De politie zal via de megafoon per auto deze boodschap brengen en alle media worden ingeschakeld.

De brandweer en trucks van defensie zullen worden ingezet voor vervoer van personen. Ook is bijstand van de ME ingeroepen.

Dit advies geldt voor alle inwoners van Well die eerder schriftelijk gevraagd zijn te evacueren.


17-7  16:00 | Met de fiets over de brug in Well niet meer mogelijk
De route langzaam verkeer over de brug in Well is afgesloten. De toegang tot deze route via ‘oud Well’ (via de Grotestraat en Kasteellaan) is ook afgesloten. Dit betekent dat fietsers (en ander langzaam verkeer) geen gebruik meer kunnen maken van de brug, niet meer via de brug richting Wanssum kunnen.


17-7 15:30 | Voorlopig laatste pendeldienst
Gelet op de huidige prognoses en waterstand rijdt om 16.15 uur de laatste pendelrit van Bergen naar Nieuw Bergen. De veiligheid van medewerkers en mensen die gebruik maken van de pendel kan niet meer gegarandeerd worden.

Om 16.15 uur wordt opnieuw gekeken naar de prognoses en waterstand, en wat daarvan de gevolgen zijn voor de pendeldienst.



17-7 14:45 | Update wegafsluitingen en pendeldienst

Veel mensen komen naar de hoge waterstanden kijken. Gemeente Bergen doet een dringend beroep op iedereen om dit niet te doen. Geef hulpdiensten de ruimte om hun werk te doen, hinder ze niet.  Er geldt een noodverordening ramptoerisme. Politie en BOA’s surveilleren en schrijven waar nodig boetes uit.

Pendeldienst
De pendeldienst is enkel voor noodzakelijk gebruik, voor inwoners van Bergen en Aijen.

Afsluiting wegen
Mede vanwege ramptoerisme zijn opnieuw twee wegen afgesloten. Verkeersregelaars bij de afsluiting laten uitsluitend inwoners van het gebied toe. Het betreft de Kasteellaan en Elsterendijk in Well.

Kasteellaan: afgesloten vanaf het veldkruis richting de Maas Elsterendijk: afgesloten vanaf de Paad richting de Maas


17-7  12:00 | Verwachting hoogste waterstand
Gelet op de huidige inzichten en de gegevens van nu is de verwachting dat het hoogste punt van het water vandaag wordt bereikt. Zoals het er nu (zaterdag 11.45 uur) naar uit ziet zijn de getroffen maatregelen voor nu voldoende. Blijf de informatie op deze site en Facebook Gemeente Bergen volgen.


17-7 10:15 | Water komt onder coupures door
In de Grotestraat in Well komt water onder de coupures door en loopt de straat in. Waterschap en gemeente nemen maatregelen om dit zo veel mogelijk te voorkomen. Verder verwijzen we naar de eerdere adviezen om te evacueren.


17-7  09:30 | Video oproep burgemeester Pelzer “ga evacueren”


17-7  7:15 | Twee noodverordeningen van kracht
Het betreft de Noodverordening Hoogwater 2021 en een noodverordening met betrekking tot ramptoerisme. Beide verordeningen zijn 16 juli 2021 in werking getreden.  

Lees hier de noodverordening Ramptoerisme >>>
Lees hier de noodverordening Hoogwater >>>


17-7 07:00 | Leger neemt pendeldienst over
De pendeldienst tussen Bergen en Nieuw Bergen rijdt niet meer, er staat te veel water op de weg. Defensie is al eerder ingeschakeld en neemt de pendeldienst zo snel als mogelijk over.




16-7  20:15 Afgesloten wegen gemeente Bergen
De volgende wegen zijn afgesloten: - Aijerdijk, vanaf N271 tot Aijen - In omgeving Aijen: Holshaegh, Aijerbroek, Parallelweg zijn afgesloten - Wellerlooi: Geysselberg vanaf de N271 in Wellerlooi tot bij de Weideweg, Kapel in Well


16-7  19:45 Aankomst hoogwaterpiek gemeente Bergen bijgesteld
De aankomst van de hoogwaterpiek in onze gemeente is bijgesteld. Deze wordt verwacht ergens tussen het einde van zaterdagochtend en 2e helft zaterdagmiddag.


16-7 19:00 uur Problemen bij de stuw van Sambeek
Door een techisch defect zit een aantal schuiven muurvast. Hierdoor kan de stuw niet helemaal open en komt er een de oppervlakte een ophoping van drijfhout en overig afval. De problemen zorgen voor een opstuwende werking wat nadelig is voor de waterstand stroomopwaarts.



Stuw Sambeek - Chris Smits




16-7 16:00 | Gemeente Bergen adviseert ook bewoners van Well, Wellerlooi en Heukelom, om te evacueren.

Het betreft de gebieden aan de westzijde van de N271 (tussen de Maas en de N271), 

Er wordt nog steeds gerekend, maar volgens de informatie die nu bekend is zijn de bovenstaande gebieden risicogebied. Dat betekent dat in deze gebieden wateroverlast kan ontstaan. Daarom ontvangen de betrokken bewoners het dringende advies om te evacueren. Gemeente Bergen is op dit moment brieven met informatie in het gebied aan verspreiden.  

Huidige berekeningen
Dit advies geeft de gemeente op basis van de berekeningen die op dit moment bekend zijn. Het kan zijn dat deze later vandaag worden bijgesteld. Maar gelet op de korte termijn die nog rest voor de hoogwatergolf gemeente Bergen bereikt, neemt de gemeente geen risico en baseert zich op het maximale risicogebied.

 
Naar verwachting is de piek van de hoogwatergolf morgenochtend vroeg in gemeente Bergen.

Niet verplicht

Net als in Bergen en Aijen is evacuatie is niet verplicht, de burgemeester adviseert de bewoners echter dringend om te vertrekken. Burgemeester Pelzer: “Wanneer u besluit om in uw huis te blijven doet u dat voor eigen risico, op eigen verantwoording.”

Onderdak

Inwoners die niet bij vrienden of familie terecht kunnen, zijn welkom in Den Asseldonk in Nieuw Bergen.


16-7 14:00 | Verschillende inwoners van Bergen en Aijen hebben van de gemeente een brief ontvangen met daarin het verzoek om over te gaan tot vrijwillige evacuatie. Volgens de meest actuele ontwikkelingen wordt op zaterdag ochtend in de gemeente Bergen de hoogste waterstand verwacht. 

Brief gemeente aan inwoners die buitendijks wonen:
Gelet op de meest recente berekeningen van de te verwachte hoogwatergolf en de hoogte van de dijken op basis van technische gegevens adviseer ik u en uw huisgenoten dringend om te evacueren. De piek in gemeente Bergen wordt morgenochtend vroeg verwacht, mijn advies is om uiterlijk vanavond te vertrekken.

Niet verplicht
Evacuatie is niet verplicht, u moet zich echter realiseren dat wanneer u in uw woning blijft, het water in uw buurt stijgt en/of de straat onderloopt, de hulpdiensten u niet meer kunnen bereiken. Denk daarbij aan ambulance of huisarts. Ook kunt u dan niet meer weg voor het halen van boodschappen en/of medicijnen. Wanneer u besluit om in uw huis te blijven doet udat voor eigen risico, op eigen verantwoording. Nogmaals, u bent dan onbereikbaar voorhulpdiensten.

Onderdak
Wanneer u niet bij vrienden of familie terecht kunt, kunt u voor opvang terecht in Den Asseldonk, Den Asseldonk 2 in Nieuw Bergen.

Als u vertrekt
Sluit dan de elektriciteits- en gastoevoer af bij de hoofdaansluiting.


Pendeldienst
Gemeente Bergen zet pendeldienst in op de weg tussen Bergen en Nieuw-Bergen. De Kerkstraat tussen Bergen en Nieuw Bergen overstroomt vandaag op enig moment. Daarom wordt vanaf vandaag, vrijdag 14.00 uur, de pendeldienst tussen Bergen en Nieuw Bergen ingezet. Ook tussen Bergen en Aijen is een pendeldienst beschikbaar. Tijdstippen Vrijdag: van 14.00 uur tot 00.00 uur. Zaterdag van 07.00 uur tot 01.00 uur. Opstap / afstapplaats De pendeldienst rijdt op en neer tussen de Lindenlaan en de kerk in Bergen. Corona In de pendelwagen geldt mondkapjesplicht.


16-7  08:00 | Persbericht gemeente Bergen - Mogelijke evacuatie 

Gemeente Bergen houdt de situatie nauwlettend in de gaten en bereidt zich voor op mogelijke ernstige overlast. De piek van de hoogwatergolf in deze regio wordt zaterdagmorgen verwacht. De Veerdienst Bergen- Vierlingsbeek is sinds vanochtend uit de vaart. Vanaf vrijdagochtend 16 juli 05.45 uur is het algemene publieksnummer 0800-1351 voor algemene informatie over hoogwater en wateroverlast ook voor Veiligheidsregio Limburg-Noord beschikbaar.

Waterschap Limburg heeft donderdagavond, om 21.30 uur de Limburgse gemeenten informatie gestuurd met de meest recente berekeningen van de te verwachte hoogwatergolf en de hoogte van de dijken op basis van technische gegevens. Het waterschap gaat daarbij uit van het maximale risico in de maximale risicogebieden. Uit die gegevens blijkt dat in gemeente Bergen de omgeving van Well, Wellerlooi en Nieuw Bergen (het gedeelte bij de Lindenlaan aan de westzijde van de N271 en Heukelom) op dit moment nog niet voldoende beschermd zijn om de hoogwatergolf tegen te houden. Vanavond en vannacht wordt onderzocht op welke wijze door maatregelen in combinatie met mogelijke inzet van het leger dit risico geheel of gedeeltelijk ondervangen kan worden. Hierover volgt morgen, vrijdag, aan het eind van de ochtend, nadere duidelijkheid.

Mogelijke evacuatie
Dit kan betekenen dat inwoners van Well, Wellerlooi en de dijkring bij de Lindenlaan in Nieuw Bergen in de loop van vrijdag dringend gevraagd wordt te evacueren. Gemeente en Waterschap berekenen en bespreken de komende uren de risico’s en de maatregelen die moeten worden genomen. Morgen, vrijdag, aan het eind van de ochtend, volgt concrete informatie over de maatregelen die moeten plaatsvinden. Limburg is officieel tot rampgebied verklaard.

U leest deze informatie op deze website, via Facebook en Twitter Gemeente Bergen. Daarnaast kunt u deze informatie onder andere beluisteren via radio Maasduinen Centraal.

Vragen?

Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum, (0485) 34 83 83 of 14 0485. Dit nummer kunt u 24 uur per dag, ook op zaterdag en zondag, bereiken. Er is altijd iemand aanwezig om u te helpen.



Natte voeten op het belevingspad

15-7 17:45 | In een persbericht geeft de gemeente Bergen het volgende aan:

Bergen en Aijen
Gelet op de huidige voorspellingen gaat het water de komende dagen over de weg tussen Bergen en Nieuw Bergen. Wij adviseren inwoners van Bergen en Aijen om de auto tijdig te parkeren aan de oostkant van de N271. Bijvoorbeeld op de parkeerplaats Mosaïque. Op deze parkeerplaats is, met ingang van vrijdagnacht, regelmatig een toezichthouder aanwezig.

Pendeldienst

Gelet op de verwachte overstroming van de weg tussen Bergen en Nieuw Bergen stelt de gemeente de komende dagen een pendeldienst in. Meer informatie daarover volgt.

Informatie en stand van zaken
Gemeente Bergen informeert u via de website www.bergen.nl, via de Facebookpagina en Twitter van Gemeente Bergen over de actuele ontwikkelingen. Ook via regionale radiozenders zoals MaasduinenCentraal en L1 kunt u het laatste nieuws horen en volgen (via hun websites en sociale media).Vragen?

Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum, (0485) 34 83 83 of 140485. Dit nummer kunt u vanaf vandaag 24 uur per dag, ook op zaterdag en zondag, bereiken. Er is altijd iemand aanwezig om u te helpen.



Persconferentie Veiligheidsregio Limburg-Noord

15-7 16:00 | Persconferentie Veiligheidsregio: Limburg-Noord is opgeschaald naar GRIP 4. Veel regen zorgt voor hoge waterstanden in Maas, zijrivieren en beken in Limburg. Mogelijk lopen gebieden onder door het hoge water. Op dit moment worden samen met Rijkswaterstaat en het Waterschap de verschillende scenario’s doorgerekend. Iedereen wordt gevraagd weg te blijven van snelstromende beken en rivieren. De situatie is ernstiger dan in 1993 en 1995, maar de hoop is dat de aanpassingen van de Maas met grotere stroomgebieden en hogere waterkeringen dat de schade beperkt zal blijven. Echter worden evacuaties niet uitgesloten en wordt er een beroep gedaan op de zelfredzaamheid van de mensen in risicogebieden.
Zie hiervoor ook www.wachtnietopwater.nl of bel met de gemeente Bergen via 0485 - 34 83 83 of gemeente Gennep 0485 - 49 41 41 of u in een risicogebied verblijft.


Camperplaats Well is reeds ontruimd


15-7 14:15 | Gemeente Bergen treft voorzorgsmaatregelen met pompen en slangen bij sloten, beken en water-overstortlocaties. Agrarische en toeristische bedrijven in het buitengebied zijn uit voorzorg bezig met ontruiming. 


Pompen en slangen worden naar bestemming gebracht


15-7 09:00 | Volgens Rijkswaterstaat wordt vandaag rond 19:00 uur de hoogste waterstand bij Sint Pieter in Zuid Limburg verwacht. Volgens de prognose wordt er een waterstand van +NAP 47.75 verwacht dit is vergelijkbaar met de hoogste waterstand van 1995. Op dit moment kan Rijkswaterstaat nog geen voorspelling doen voor de kop van Limburg aangezien er ruim 24 tot 48 uur vertraging in ziet ten opzichten van het zuiden. Om 14:00 en 20:00 uur komt Rijkswaterstaat met updates en actuele cijfers.


14-7 18:00 | In de hele regio worden voorzorgsmaatregelen genomen zoals inzet van extra dijkwachten en het plaatsen van de mobile waterkeringen.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT