Afbeelding
Foto: eigen

Actuele hoogwater ontwikkelingen gemeente Gennep

Algemeen Hoog water - LOB - Dijken

Lees hier alle hoogwater berichten van de gemeente Gennep.

19-07  09:00 | Waterpeil zakt langzaam, woensdag normaalwaarden verwacht
De waterstand bij Gennep zakt sinds maandagochtend langzaam. In de vroege ochtend was het waterpeil in de Maas 12.20 meter. Volgens de prognoses zakt het peil dinsdagochtend onder de 12 meter en komen we op woensdag in de buurt van de normaalwaarde van lager dan 9 meter. Gedurende de periode van hoogwater wordt de staat van de dijken nog steeds actief gemonitord door dijkwachters.

Op verschillende plekken komt kwelwater uit de grond. Dit water is grondwater dat door het hoge waterpeil naar boven komt. Kwel is een natuurlijk proces en over het algemeen niet gevaarlijk. We hebben de situaties waar het water een risico kan zijn in beeld. De inspecteurs van het Waterschap houden deze plekken in de gaten en ondernemen acties waar nodig.


18-7  20:45 | Hoogste waterstand heeft Gennep bereikt en zal zeker tot en met maandag aanhouden
Het water heeft vandaag, 18 juli, om 18.00 uur het hoogste punt in Gennep bereikt. De huidige waterstand is 12.34 meter en houdt zeker tot en met maandag aan. De situatie in onze gemeente is op dit moment niet kritiek. We zijn daarom vanavond en vannacht vanaf 20.00 uur telefonisch niet bereikbaar. Mocht de situatie daar om vragen, zijn we uiteraard wel weer bereikbaar. De staat van de dijken wordt nog steeds actief gemonitord door dijkwachters.


18-7  16:30 | Boetes uitgedeeld voor onverantwoord gedrag rondom hoogwater
Op zondagmiddag 18 juli zijn in gemeente Gennep de eerste boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet houden aan de noodverordening. Eén van de boetes betrof een man die vanaf de kademuur de Niers in dook ter hoogte van de vlonder. Het gaat daarnaast om zwemmers en kanoërs die de waarschuwingen van de boa’s negeerden.

Burgemeester Hans Teunissen: “We roepen niet voor niets op om niet in de buurt van het hoogwater te recreëren. Mensen onderschatten het gevaar van het smerige water en je ziet niet wat eronder zit. Een paal bijvoorbeeld, afval of dode dieren die worden meegesleurd. Op de dijk zorgt recreatie mogelijk voor extra schade, bijvoorbeeld door verzakking. Geniet van deze dag, maar kies een andere plek dan op of rond het water.”



18-7  10:30 | Opnieuw lagere verwachte waterstand zondagmiddag 18 juli - Prognose bijgesteld
De verwachte piek van het hoogwater in Gennep is naar beneden bijgesteld tot 12,31 meter. Dat is 0,6 meter lager dan voorspeld in het ergste scenario en in 1993 het geval was. Zoals het er nu naar uitziet blijft het water dus binnen de dijken. Volgens de laatste prognoses is de piek van hoogwater zondagmiddag in Gennep. Deze piek houdt naar verwachting aan tot maandagmiddag.

De dijken worden doorlopend geïnspecteerd op eventuele kwetsbare punten. Bij de muur bij het monument de Barmhartige Samaritaan ter hoogte van de Niersbrug lekt water. Dit wordt regelmatig door het Waterschap geïnspecteerd.

Herhaalde oproep: Blijf weg van het hoogwater
Ondanks het mooie weer, roepen we iedereen op om niet te recreëren in de omgeving van rivieren en uiterwaarden. Het is levensgevaarlijk om te gaan zwemmen of met een bootje of jetski het water op te gaan. Het water is smerig en er drijft ontzettend veel afval rond in het water: grote takken, bouwmateriaal, olie en zelfs hele caravans. Blijf weg van het hoogwater in heel Limburg. Er geldt een noodverordening om ramptoerisme te voorkomen. Geef hulp- en dienstverleners de ruimte.


18-7  08.30 | Ondanks het mooie weer, doen we een dringende oproep:
Ga niet recreëren in de omgeving van rivieren en uiterwaarden. Het is levensgevaarlijk om te gaan zwemmen of met een bootje of jetski het water op te gaan. Het water is smerig en er drijft ontzettend veel afval rond in het water: grote takken, bouwmateriaal, olie en zelfs hele caravans.


17-7 12:30 | Niersweg afgesloten ter hoogte van brug

In gemeente Gennep verwachten we de hoogste waterstand op zondagochtend 18 juli. Volgens de laatste prognoses is deze 40 centimeter lager dan eerder voorspeld en in 1993 het geval was. Uit voorzorg plaatst het Waterschap zaterdagmiddag op de Niersbrug in Gennep een waterkering. Daarom wordt de Niersbrug vanaf zaterdag 17 juli 16.00 uur afgesloten. Er geldt een omleidingsroute via de N271. De omleiding wordt ter plekke aangegeven met borden.

De verwachte piek van het hoogwater in onze gemeente is 12,5 meter. Dat is 0,4 meter lager dan eerder voorspeld en in 1993 het geval was. Volgens de laatste prognoses is de piek zondagochtend rond 5.00 uur in Heijen, rond 7.00 uur in Gennep en in Milsbeek rond 9.00 uur. Deze piek houdt naar verwachting aan tot dinsdagochtend. Zoals het er nu naar uitziet blijft het water dus binnen de dijken. Inwoners en ondernemers die risico lopen buiten de dijken zijn op 15 juli persoonlijk geïnformeerd door de gemeente.



16-7 22:00 | Water blijft binnen de dijken

De verwachte piek van het hoogwater in onze gemeente is 12,6 meter. Dat is 0,3 meter lager dan eerder voorspeld en in 1993 het geval was. Sindsdien zijn er diverse maatregelen genomen – en nog gaande – ter bescherming tegen hoogwater, zoals dijkversterking en aanleg van nevengeulen.
Volgens de laatste prognoses is de piek zondagochtend rond 7.00 uur in Gennep. In Heijen rond 5.00 uur en Milsbeek 9.00 uur. Zoals het er nu naar uitziet blijft het water dus binnen de dijken. Inwoners die risico lopen buiten de dijken (Boxmeerseweg in Heijen) zijn op 15 juli persoonlijk geïnformeerd door de gemeente.

Uiteraard blijven we waakzaam op nieuwe ontwikkelingen. Als er veranderingen zijn dan zullen we hier actief over communiceren. Zo hebben we vandaag, toen de prognoses nog van een hoger piekniveau uitgingen, actief inwoners en ondernemers benaderd die dan mogelijk risico liepen.


16-7 19:00 | Inwoners geïnformeerd in risicogebied

Alle inwoners van de gemeente Gennep die in een risicogebied wonen zijn op 15 juli 2021 persoonlijk door de gemeente geïnformeerd. Dit gaat om de woningen aan de Boxmeerseweg in Heijen, aangezien deze in buitendijks gebied liggen. Uiteraard blijven we waakzaam op nieuwe ontwikkelingen. We zijn afhankelijk van externe informatie over de waterstanden en communiceren zo snel mogelijk zodra we meer weten.


16-7 14:00 | Hoogtepunt hoogwater

Tegen eerdere verwachtingen in zal de Maas naar alle waarschijnlijkheid zaterdag rond 19.00 uur zijn piek van 12,90m bereiken ter hoogte van Heijen, rond 21.00 uur in Gennep en 23.00 uur in Milsbeek. We baseren ons voor deze prognose op het nieuws dat de piek in Roermond (15.00 uur vandaag) en Venlo (03.00 uur vannacht) eerder bereikt wordt dan verwacht. We vragen daarom extra alertheid.

Situatie verbeterd vergeleken met 1993
Het gaat om een uitzonderlijke situatie dat we nu met hoogwater te maken hebben in de zomer. Normaal bereiken we de hoogste waterstanden in de winter en hierop zijn ook de meeste scenario’s gebaseerd. Burgemeester Hans Teunissen: “Op basis van de laatste prognoses lijkt het water hetzelfde peil te bereiken als het hoogste waterpeil in 1993 in de Maas en Niers. Sindsdien zijn er diverse maatregelen genomen – en nog gaande – ter bescherming tegen hoogwater, zoals dijkversterking en aanleg van nevengeulen. Maar het water komt sneller omhoog vergeleken met hoogwater in de winterperiode. We vragen daarom iedereen om alert te zijn en voorzorgsmaatregelen te treffen. De gemeente monitort de situatie nauwgezet in samenwerking met de Veiligheidsregio. Het waterschap, Rijkswaterstaat en de gemeente Gennep stemmen de taken en werkzaamheden op elkaar af. Ik roep u op om niet onnodig naar het rampgebied te gaan. Zorg ervoor dat de hulpdiensten alle ruimte krijgen om hun werk te kunnen doen. Met de alertheid van elkaar en de inzet van de gemeente en samenwerkende overheden heb ik er vertrouwen in dat we maximaal voorbereid zijn op deze situatie.”

Impact
We zijn op dit moment de impact van de nieuwe cijfers aan het bekijken en komen zo snel mogelijk met een nieuw bericht.

Afbeelding
Afbeelding

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT