Deze tekening van Well stamt uit 1737
Deze tekening van Well stamt uit 1737 Foto: Ronald van Broeckhuysen

Oudste tekening van Well

Kunst en Cultuur

Well | Stichting Archief Well is reuzeblij met de vondst van deze unieke tekening uit 1737 in een Frans kasteelmuseum door medewerker Ronald van Broeckhuysen. Er was al een tekening uit 1739 bekend van dezelfde tekenaar Jan de Beijer, maar deze tekening laat de huizen aan de Grotestraat 40 tot en met 52, indertijd Gemeyne Straet genoemd, nog duidelijker zien. Echte stenen stadshuizen met twee woonlagen en een zolder stonden er bij het veer, alsmede de mooie oude kerk uit 1607.


Jan de Beijer was een Nederlandse tekenaar die in 1703 in Aarau Zwitserland werd geboren en enige tijd in Vierlingsbeek heeft gewoond. Hij heeft vele nauwkeurige tekeningen gemaakt, met name stads- en dorpsgezichten. Deze werden later in etsvorm als boek uitgegeven. De elite wilde weten hoe de wereld er buiten hun stad of dorp uitzag, want dat wist men toen nog niet. Het zelf Nederland ontdekken als toerist was in die tijd zeer moeilijk en daarom werden zijn tekeningen ook veel door particulieren gekocht Jan de Beijer overleed in 1780 in Emmerich, waar het plaatselijke Rheinmuseum werken van De Beijer in bewaring heeft.

Archief Well zal de tekening in haar boek “Well, sporen uit het verleden deel 5” opnemen, dat dit jaar in november uitkomt. In het eind volgend jaar te verschijnen boek “De oudste huizen in Well en hun eigenaren” komt een uitvoerige toelichting.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT