Afbeelding
Foto: NOS

Dorpsbelangen stelt vragen na uitzending Nieuwsuur

Algemeen Duurzame energie Politiek

Nieuw Bergen | Politieke nieuwkomer Dorpsbelangen heeft middels een brief aan het college van B&W van de gemeente Bergen vragen gesteld naar aanleiding van een uitzending van Nieuwsuur op 2 september jongstleden. Uit deze aflevering bleek dat er problemen zijn met het netwerk en distributie voor terugleveringen aan het elektriciteitsnet. De Gemeente Bergen is hierin fel rood gekleurd wat betekent dat de verwachte terugleveringen van het nog te bouwen Well’s Meer niet door kunnen gaan, of in ieder geval beperkingen gaat kennen. 

Lees hier de brief:

Geacht College van Burgemeester en Wethouders van Bergen (L),

In een uitzending van Nieuwsuur donderdagavond 2 september werd door een belangrijke beheerder van het landelijk stroomnetwerk toegelicht, dat er flinke problemen zijn bij de terug levering van energie, die wordt geproduceerd door vanaf nu aan te leggen zonnepanelen.

Op een duidelijke kleurenplaat was o.a. te zien dat in onze gemeente Bergen en omliggende gemeenten de toevoeging van nieuwe zonnepanelen aan het bestaande netwerk niet meer mogelijk is, of zeer binnenkort niet meer mogelijk zal zijn. Ook werd vermeld dat deze problematiek niet binnen afzienbare tijd (lees meerdere jaren)  kan worden opgelost en dat projecten in de rode gebieden per direct stop gelegd dienden te worden.

Een en ander roept vele vragen op en om te beginnen verwachten wij van het College beantwoording op de volgende vragen:
- Hoe groot is de vertraging die nu te verwachten is bij de aanleg van het energiepark Well’s Meer nu energie niet meer aan het elektriciteit netwerk kan worden toegevoegd en terug geleverd?

- Welke financiële consequenties en risico’s voor onze gemeente vloeien voort uit de ontstane situatie en hoe kunnen die worden opgevangen? Kunt U de impact en grootte aangeven die deze “Rode” invloed heeft op het verdienmodel van het Well’s Meer?

- Is het nog mogelijk voor particulieren om te kunnen voldoen aan de eigen energieopwekking en in het verlengde daarvan aan de ambities van de gemeente, ergo de zogenaamde 50% regeling? Staat de voorgenomen realisatie van het park initiatieven van particulieren nu in de weg?

- Komt de bouw van duurzame nieuwbouwwoningen die energiearm zijn en berekend zijn op en met terug leveringen aan het net, nu in gevaar? Of dient alle energie dan voortaan volledig te worden afgenomen tegen de hoge energietarieven van de respectievelijke leveranciers omdat men niet kan compenseren met “goedkope” eigen opgewekte energie?

- Kunt u zich nog herinneren dat wij in de bezwarenprocedure betreffende het energiepark nadrukkelijk en herhaaldelijk hebben gewezen op de risico’s voor de burgers van het door u en in het bijzonder wethouder Splinter gestimuleerde energiepark? Vindt u de door ons geuite zorgen nog steeds onterecht?

Patrick Robben en Rolf Krijnen

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT