Afbeelding
Foto: Politie.nl

Gennepse boa’s krijgen bodycam

Algemeen 112

De boa’s van de gemeente Gennep krijgen als proef een bodycam. Aan de proef die een half jaar duurt in het politiedistrict Venray-Gennep doet ook de gemeente Venray mee .

Het besluit om met bodycams te gaan werken is genomen aangezien er een sterke stijging is van geweld en agressie richting de boa’s. Burgemeester Teunissen van de gemeente Gennep geeft aan dat de stijging ook te maken heeft met het handhaven van het coronabeleid. Zo zijn er meldingen binnengekomen waarbij er richting boa’s is gespuugd of opzettelijk in het gezicht werd gehoest. 

De bodycam is een kleine draagbare camera, die aan het uniform van de boa bevestigd is. De camera registreert datgene waarop het gericht is, in veel gevallen de gebeurtenissen die de boa zelf meemaakt, ziet en hoort. Bij een mogelijk dreigende onveilige situatie kan de boa besluiten om een opname te maken.

Het gebruik van een bodycam voldoet aan de privacywet- en regelgeving. De boa meldt betrokkene(n) dat de bodycam is ingeschakeld en de persoon van wie een opname is gemaakt, kan om inzage van de beelden vragen. Ook kan het Openbaar Ministerie beelden van deze camera opvragen als er mogelijk strafbare feiten zijn gepleegd. Gemaakte beelden worden maximaal 28 dagen bewaard in een speciaal daarvoor aangewezen digitale omgeving.

De proef gaat van start zodra de boa’s de bijbehorende training succesvol hebben afgerond.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT