Opening luiercontainer door wethouder Wienhoven en inwoner Jessica
Opening luiercontainer door wethouder Wienhoven en inwoner Jessica Foto: Gemeente Mook en Middelaar

Molenhoek start met inzameling luiers

Openbare publicatie

Molenhoek | Als startsein voor de inzameling van luiers en incontinentiemateriaal namen wethouder Geertjan Wienhoven en inwoner Jessica Hurkmans op 15 december de inzamelcontainer in Molenhoek in gebruik.

Ontwikkeling waar we trots op zijn
Wethouder Wienhoven: “Een mooie ontwikkeling waar we als gemeente trots op zijn. Het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal zorgt ervoor dat we minder restafval overhouden en meer afval als grondstof kunnen hergebruiken. Thuis levert het ook voordelen op. Bijvoorbeeld geen stank meer in huis doordat je zelf bepaalt wanneer je een volle zak naar de container brengt. Ook bespaart het inwoners geld omdat de restafvalcontainer minder snel vol zit zonder luiers en incontinentiemateriaal. En dus minder vaak geleegd hoeft te worden.”

Minder restafval over
Jessica Hurkmans: “Door het scheiden van luiers houd ik minder restafval over. Onze restafvalcontainer is daardoor veel minder zwaar. Lars gaat twee keer in de week naar de opvang. Ik neem de volle luierzak dan mee en gooi die weg in de luiercontainer bij de opvang. Ik ben dus ook heel makkelijk van mijn volle luierzak af.”

Speciale zakken
Voor het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal gebruiken inwoners speciale zakken. Deze kunnen zij op verschillende locaties gratis ophalen. Bijvoorbeeld bij huisartspraktijken en apotheken. In deze zakken mogen gebruikte luiers van baby’s en kinderen en gebruikt incontinentiemateriaal.

Luiercontainer
Volle luierzakken brengen inwoners naar een speciale container. Deze staan op verschillende plekken in de openbare ruimte en op de milieustraat. Inwoners bepalen zelf wanneer ze een volle luierzak naar de container brengen.

Afval als grondstof
Afvalenergiecentrale ARN in Weurt maakt plastic korrels van het plastic in de luiers en het incontinentiemateriaal. Van deze korrels kunnen producenten nieuwe plastic producten maken. Bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels. Ook wordt er energie gewonnen uit urine en ontlasting die vrijkomen. Een win-win situatie dus! Zo gebruiken we meer afval als grondstof. En wordt de hoeveelheid restafval nog minder. Vieze luiers, frisse winst dus!

Meer weten?
Zie www.dar.nl/luiers. Ook voor de locaties waar de luierzaken te verkrijgen zijn en op welke plekken de containers staan.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT