Het 'Offers' kinderkoor is nog het enige in de gemeente Bergen
Het 'Offers' kinderkoor is nog het enige in de gemeente Bergen Foto: Frans Thonen

Kinderkoor Afferden luidt noodklok

Kunst en Cultuur Hobby & vrijetijd Kunst & cultuur

Afferden | Kinderkoor Afferden, voorheen basiskoor Afferden, bestaat ruim 50 jaar en is een begrip in het Bergense kerkdorp. In haar gloriejaren telde dit koor 33 leden, een aantal dat nu gedaald is naar 10. “We bevinden ons nu qua aantal leden in de gevarenzone”, vertellen de vaste begeleiders dirigente Marjo Laarakkers en gitariste Céline Burgers. “Als er nu een paar ziek zijn of niet kunnen, dan wordt een optreden wel heel erg moeilijk. Vandaar deze oproep in de hoop dat meer kinderen zich bij ons koor aansluiten.” (Door Frans Thonen)

Het ‘Offers’ kinderkoor is nog het enige kinderkoor in de gemeente Bergen, dat 50 jaar geleden werd opgericht het als Basiskoor Afferden door Anton Burgers en zuster Philomena. In 2001 namen Céline Burgers en Marjo Laarakkers, beiden verbonden aan de Troubadours in Afferden, het stokje over toen Anton Burgers besloot te stoppen. “Muziek is erg belangrijk voor de ontwikkeling van een kind en je kunt er je hele leven plezier aan beleven”, verhalen Marjo en Céline. Het repertoire van het koor bestaat uit een breed spectrum aan liedjes waarbij ook de leden hun inbreng kunnen hebben. Hoewel beiden nog steeds met veel enthousiasme het koor begeleiden, zien zij met lede ogen aan dat door het afnemend aantal kinderen het aantal koorleden terugloopt. Céline: “We hebben nog nooit zo weinig koorleden gehad. Tien leden is echt te weinig, vandaar dat we nu aan de bel trekken.”

Kinderkoor Afferden is geen kerkkoor alhoewel de wekelijkse repetities wel in de plaatselijke kerk gehouden worden. Het koor dat sinds kort de naam van Kinderkoor Afferden heeft aangenomen, treedt op tijdens het kerstconcert, bij het Offers Treffe, af en toe bij Centerparcs en soms in een verzorgingstehuis. Tussendoor zingt het koor door het jaar heen ook een paar keer in de Offerse kerk, als tegenprestatie voor het wekelijkse gebruik om te repeteren. 

Iedereen vanaf groep 4 van de basisschool tot en met de brugklas die zingen leuk vindt, kan zich aansluiten bij het kinderkoor. Je hoeft niet per se uit Afferden te komen. “Iedereen uit de hele gemeente Bergen is welkom”, benadrukt Marjo. “Dat geldt ook voor jongens.” Meedoen is trouwens gratis en iedere maandagavond repeteert het koor tussen 18.30 en 19.15 uur in de Offerse kerk. De repetities beginnen na de eerste week van de grote vakantie en lopen door tot aan Moederdag. Verder maakt het koor naast het zingen jaarlijks een uitstapje en houdt een keer per jaar een bingo en een knutselactiviteit. 

Belangstelling? Loop eens binnen tijdens een repetitie op de maandagavond in de kerk van Afferden of bel even naar Marjo via nummer 06 - 8147 0992 of naar Céline op nummer 06 - 1451 5533. Zowel het kinderkoor als Marjo en Céline zullen blij zijn met een reactie. 

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT