De oevers van het Esven worden met jeneverbessen beplant
De oevers van het Esven worden met jeneverbessen beplant Foto: Adrie

Jonge jeneverbessen voor Bergerbos

Algemeen Natuur

Afferden | Ooit hoorde de jeneverbes als vanzelfsprekend bij de arme zandverstuiving- en heidelandschappen van Nederland. Maar op veel heidevelden zijn ze verdwenen. Op de Veluwe, in Drenthe en in Twente komen ze nog op verschillende plaatsen voor in de natuur. In Limburg zijn er nog een paar restpopulaties. In de Maasduinen zijn de jeneverbessen zo goed als helemaal verdwenen. Op de heidevelden rondom Afferden, te weten de Cockse Heide, Hooge Heide, Zwarte Heide en ’t Quin komen ze sowieso niet meer voor.

Jeneverbessen gestekt en opgekweekt
Om de jeneverbes toch weer terug te brengen in het heidelandschap van de Maasduinen heeft de Coöperatie Particuliere Grondeigenaren Nationaal Park De Maasduinen een kweekprogramma opgezet. Hiervoor verzamelt zijn u al drie jaren achtereen met toestemming van het Limburgs Landschap op hun terreinen nabij Wellerlooi jonge scheuten van jeneverbessen. Deze scheuten worden vervolgens bij de firma Heco in Biezenmortel opgekweekt tot levensvatbare plantjes die thuis bij de leden uitgroeien tot een hoogte van ongeveer 30 centimeter.

Uitplanten bij het Esven
In de voorafgaande jaren gebeurde het uitplanten ook al in het Schaafse Bos en op de Schandeloose Heide. Inmiddels zijn ook dit jaar de jeneverbesplanten groot en krachtig genoeg om uitgeplant te worden. Zaterdag 5 maart om 13.00 uur gaat de Coöperatie Particuliere Grondeigenaren Nationaal Park De Maasduinen samen met Staatsbosbeheer 70 jeneverbessen uitplanten. Dit vindt plaats op de oevers van het Esven en geïnteresseerden zijn uitgenodigd om te komen kijken. De oevers zijn twee jaar terug geheel vrij gemaakt van grove dennen, die daar spontaan waren gegroeid en heidevorming in de weg stonden. Nu de dennen weg zijn is dit een mooie locatie om jeneverbessen te planten.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT