Afbeelding
Foto: Chris Smits

Gemeente Bergen inventariseert burgerinitiatieven voor steun aan Oekraïne

Algemeen Maatschappelijke discussie

Gemeente Bergen hield vanmorgen een bijeenkomst voor alle initiatiefnemers uit de gemeente die hulpacties op touw willen zetten voor de bevolking van Oekraïne. Met deze bijeenkomst wilde de gemeente inventariseren wie waarmee bezig is en welke plannen en ideeën er nog zijn voor de korte én lange termijn.

De afgelopen week zijn in de gemeente Bergen al verschillende hulpacties, zoals het inzamelen van kleding en andere benodigdheden, opgezet en uitgevoerd. Ook hebben meerdere mensen zich bij de gemeente gemeld die hun huis beschikbaar willen stellen voor de opvang van Oekraïners of op een andere manier hun steentje willen bijdragen. ‘Het is hartverwarmend om te zien hoe onze inwoners met de situatie in Oekraïne bezig zijn en hoe graag zij de Oekraïense bevolking willensteunen’, vertelt burgemeester Manon Pelzer.

Coördinatie
Een heleboel hartverwarmende hulpacties, maar wat nog miste, was de coördinatie. Door met elkaar samen te werken, kunnen de initiatiefnemers misschien meer voor de Oekraïense bevolking betekenen. ‘Daarnaast zien we dat veel ingezamelde spullen nu naar Polen en de Oekraïense grens worden gestuurd. Fantastisch natuurlijk, maar we moeten ons ook voorbereiden op de komst van Oekraïners in onze gemeente en regio’, legt burgemeester Pelzer uit. ‘Deze mensenkomen hier met vrijwel niets. Naast opvang kunnen we hen helpen door nu al benodigdheden te verzamelen, zodat we dit voor handen hebben wanneer de Oekraïners hier verblijven.’

Inventarisatie
Om de initiatieven in de gemeente Bergen te structureren en waar mogelijk te faciliteren, wilde Gemeente Bergen eerst alle plannen en ideeën van de initiatiefnemers inventariseren. Daarvoor kwamen het college van burgemeester en wethouders en de initiatiefnemers vanmorgen samen in het gemeentehuis. Tijdens deze bijeenkomst konden de initiatiefnemers hun ideeën, opmerkingen en aandachtspunten delen en aangeven op welke manier de gemeente hierin kan ondersteunen.

Concrete hulpacties
De komende week bekijkt het college van burgemeester en wethouders hoe de verschillende acties en ideeën gestructureerd en georganiseerd kunnen worden. Hierbij wordt ook gekeken hoe dit alles past binnen de landelijke en regionale lijn voor hulp aan Oekraïne. Hieruit volgt een concreet plan van aanpak en concrete hulpacties waar gemeente en initiatiefnemers mee aan de slag kunnen. De gemeente houdt haar inwoners en andere geïnteresseerden hiervan op de hoogte via haar (digitale) communicatiekanalen.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT