Start E-waste Race in Mook en Middelaar
Start E-waste Race in Mook en Middelaar Foto: Gemeente Mook-Middelaar

Basisscholen Mook en Middelaar gaan elektronisch afval inzamelen

Openbare publicatie Duurzame energie

Middelaar | Sterrenschool EigenWijs uit Middelaar en Adalbert Basisschool uit Mook doen mee aan de ‘E-waste Race’. Zij gaan samen met 20 basisscholen de strijd aan om zoveel mogelijk elektronisch afval op te halen bij mensen uit hun buurt,  zodat dit kan worden hergebruikt of gerecycled. Wethouder Geertjan Wienhoven trapte de actie af op Sterrenschool EigenWijs.

U kunt ook helpen!
Woont u in de buurt van een van de deelnemende scholen? Dan kunt u van maandag 14 maart tot en met donderdag 7 april makkelijk en gratis uw kleine elektronisch afval thuis laten ophalen. Dit zijn kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges en batterijen vallen niet onder e-waste! Meld uw e-waste online aan op de website www.ewasterace.nl. Als dank voor uw bijdrage krijgt u kortingscodes voor mooie duurzame producten.

Toffe schoolreis
De scholen gaan vier weken lang de strijd aan om zoveel mogelijk e-waste bij mensen uit hun buurt op te halen. Zo leveren ze een prachtige bijdrage aan de circulaire economie! Tijdens dit project leren kinderen op actieve manier over het recyclen van elektronische apparaten. En wat voor effect dit heeft op mens en milieu. Het gaat over grondstoffen en het belang van minder gebruik en meer hergebruik. Bovendien krijgen de scholen punten voor het ingezamelde en aangemelde e-waste in hun buurt. De school met de meeste punten wint een toffe schoolreis.

Een betere wereld, begint op zolder
Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van elektronisch afval. De helft van het Nederlandse e-waste wordt namelijk niet ingezameld. Oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in. Die verdienen een tweede leven. Van sommige apparaten kan maar liefst 95 procent van de onderdelen worden hergebruikt. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race voor bewustwording zorgt bij kinderen en hun omgeving over het belang van recycling en hergebruik.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT