Afbeelding
Foto: eigen

Onthulling oorlogsmonument Well

Algemeen Kunst & cultuur

Well | Zaterdagmorgen 9 april hebben burgemeester Manon Pelzer en wethouder Claudia Ponjee het Wellse oorlogsmonument officieel onthuld. De ceremonie bij het historische kerkhof aan de Maas werd voorafgegaan door een bijzonder concert gegeven door het Stemmenorkest Well ‘de Kracht van een Lied’ in de Wellse parochiekerk. Tijdens de Japanse bezetting van het toenmalige Nederlands-Indië zijn ruim 100.000 niet Aziatische vrouwen in kampen geïnterneerd geweest. Veel van die vrouwen, die de ontberingen van het kamp overleefden, hebben een blijvende herinnering aan de rol die muziek en zang hebben gespeeld in hun overlevingsstrijd. Er werd toen een koor samengesteld dat zingend, maar zonder woorden, klassieke muziek ten gehore bracht. De arrangementen overleefden de oorlog en worden nog steeds uitgevoerd. Het Stemmenorkest Well is een van de koren die dit concert regelmatig ten gehore brengt. Zo ook nu ter gelegenheid van het verlate “75 jaar vrijheid, vieren en herdenken in Well”.

In het druk bezochte concert werden de Wellse oorlogsslachtoffers, in het bijzijn van vele nabestaanden en familieleden, op een passende en ontroerende manier herdacht. Na het concert liepen genodigden en belangstellenden onder begeleiding van het Sint Antoniusgilde naar de locatie waar de onthullingsceremonie plaatsvond.

De burgemeester vertelde in haar speech o.a. dat er door de onthulling van dit monument een nieuwe en blijvende  herinnering is geboren. Opdat we het niet vergeten: Lest we forget. Ook memoreerde zij dat er nog steeds oorlogen zijn in deze wereld, ook dichtbij zoals in Oekraïne. Verder bedankte zij iedereen die heeft bijgedragen aan de totstandkoming van dit monument.

Voorzitter van Archief Well Ger Peters vertelde in zijn toespraak over het persoonlijke aspect dat hij bij de realisatie van dit project ondervond. Zijn vader was 25 jaar geleden een van de initiatiefnemers voor een monument voor de vier jonge Wellenaren die tijdens de Japanse bezetting in het toenmalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld. Drie KNIL militairen en een marinier. Dit is er destijds niet van gekomen, maar nu zijn de vier namen alsnog ook vermeld op het monument. Dat gaf het hem een goed gevoel. Op deze manier heeft hij mee mogen helpen dit initiatief van toen nog mogelijk te kunnen maken. Ger was onderdeel van de werkgroep, die verder bestond uit de nabestaanden van de slachtoffers Karel Janssen, Albert Thijssen, Fiet Broere en Huub Peeters.

Pastoor Clemens zegende het monument en Toos Brekelmans-Janssen las een passend gedicht voor. Hierna werden er nog bloemen gelegd bij het monument. Het Stemmenorkest sloot de ceremonie af met het Wilhemus. Well heeft nu, 77 jaar na het einde van de oorlog, een plek die nog herinnert aan de verschrikkingen van de oorlog: Opdat wij het niet vergeten!

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT