Burgemeester tevreden over opvang bij Heijendael

Video Maatschappelijke discussie Politiek VIDEO

Huisvesting opvang vluchtelingen
Op dit moment worden in de gemeente Gennep 116 vluchtelingen opgevangen op de GOO (Gemeentelijke Opvang Oekraïners) Residence Heijendael en zo’n 26 vluchtelingen in de POO (Particuliere Opvang Oekraïners). We verwachten dat met name de opvang in de GOO de komende weken zal toenemen tot een opvang van 400 á 450 vluchtelingen rond de zomer. De tijdelijke vergunning voor bewoning gedurende 2 jaar is verleend.

Omwonenden
Op 6 april heeft er een inloopbijeenkomst voor de omwonenden van het park plaatsgevonden. Dit heeft tot overwegend positieve reacties geleid.

Gezondheidszorg
Vluchtelingen maken uiteraard gebruik van de Nederlandse gezondheidszorg voor noodzakelijke zorg. Zij doen dit als onverzekerden. Via het Centraal Administratiekantoor Zorg, krijgen de zorgverleners hun kosten vergoed. Dit hebben wij met alle eerstelijns zorgverleners gecommuniceerd. Om de reguliere huisartsenzorg te ontzien, is er een speciale mobiele huisartsenpost (welke bezet wordt door een externe dienstverlener i.s.m. huisartsenpost Nijmegen) op afroep voor het park. Via een app in het Oekraïens kunnen vluchtelingen hun zorgvraag aanmelden en ook op afstand al een eerste advies krijgen. Zo houden we de onvermijdelijke extra zorgvraag hanteerbaar. Ook is op Residence Heijendael een Rodekruispost ingericht. Die zorgt voor een eerste gezondheidsscreening en voor advies over o.a. huisartsenzorg en inentingen.

Registratie en leefgeld
De vluchtelingen worden ingeschreven in de Basis Registratie Personen (BRP) van de gemeente. Dit maakt voor hen de toegang tot een bankrekening, werk en zorg mogelijk. Hiervoor hebben wij onze uitvoeringscapaciteit tijdelijk vergroot. De grote drukte leidt helaas ook tot minder afspraaktijdstippen. Hierdoor kan het tot maximaal vijf werkdagen langer duren voordat een inwoner een afspraak bij burgerzaken kan maken voor de verkrijging van een product zoals rijbewijs, paspoort e.d. Vrijwel alle gemeenten kampen op dit moment met dit probleem.

Daarnaast zal door de gemeente leefgeld worden uitgekeerd zodra de vluchtelingen beschikken over een bankrekening. Dit is een bedrag van € 260,- euro per maand per persoon. Wij begeleiden samen met vrijwilligers de vluchtelingen bij het openen van bankrekeningen en banken hebben de voorwaarden daarvoor versoepeld. Met ingang van de laatste week van april zijn wij in staat om leefgeld te gaan overmaken. 

Onderwijs
Het primair onderwijs is na de voorjaarvakantie beschikbaar. Kinderen hebben vanaf die datum de mogelijkheid om in een schakelklas in Afferden of Ottersum onderwijs te volgen. Dit is onderwijs dat speciaal is toegesneden op kinderen die de Nederlandse taal nog niet kennen. Lijn83 heeft daarvoor de benodigde voorzieningen getroffen. We zijn nog in gesprek met Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) om ook voor kinderen in het voortgezet onderwijs een adequate schakelklas in te richten. Wij stemmen waar nodig ook ons leerlingenvervoer hierop af. Zo zorgen we dat kinderen zo snel mogelijk de draad van hun ontwikkeling weer kunnen oppakken in een veilige omgeving. Tot nu toe is ongeveer een kwart van de vluchtelingen een kind in de leerplichtige leeftijd. Op het moment van samenstellen van deze raadsinformatiebrief gaat het om 21 kinderen, waarvan er 10 na de voorjaarsvakantie starten in de schakelklas voor primair onderwijs in Afferden.

Werk
Vluchtelingen uit de Oekraïne mogen in Nederland werken zonder tewerkstellingsvergunning. In de groep vluchtelingen is ook veel vraag naar werk. Tussen vluchtelingen, vrijwilligers en werkgevers ontstaan netwerken. Want ook werkgevers hebben vaak dringende behoefte aan werknemers. De eerste sollicitatiegesprekken worden momenteel gevoerd. De gemeente heeft daarnaast op vrijdag 15 april een kennismaking georganiseerd tussen vluchtelingen en hier werkzame uitzendbureaus. Zo zorgen we dat vluchtelingen zo veel mogelijk op eigen benen kunnen staan.

Vrijwilligers
Op het park zijn inmiddels 30 vrijwilligers aan het werk om de vluchtelingen een warm welkom te heten en om de dagelijkse zaken te begeleiden. Door de snelheid van de ontwikkelingen, staan óók de vrijwilligers vaak voor verrassende vraagstukken die zij met veel inventiviteit aangaan. Daarnaast hebben wij een appèl gedaan op de lokale verenigingen, om activiteiten met vluchtelingen te organiseren. Zo zorgen we dat er een goede aansluiting komt tussen de vluchtelingen en de Gennepse samenleving. Wij zijn verrast door het feit dat ook veel Russisch- en Oekraïenssprekende inwoners van onze gemeente zich als vrijwilliger en tolk hebben gemeld.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT