Lintjesregen in de gemeente Bergen

Video Familieberichten Maatschappelijke discussie VIDEO

Nieuw Bergen | Daags voor Koningsdag, op dinsdag 26 april ontvingen twaalf inwoners uit gemeente Bergen een Koninklijke Onderscheiding. Burgemeester Manon Pelzer reikte deze onderscheidingen persoonlijk uit en werd daarbij begeleid door de wethouders, secretaris/directeur en griffier van de gemeente. Bijna alle gedecoreerden, zeven mannen en vier vrouwen, werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Er was één uitzondering waarbij het een benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met zwaarden betrof. Deze onderscheiding werd als laatste uitgereikt.


Antoon Splinter, met Mela aan zijn zijde, werd als laatste van de dag onderscheiden

De 59-jarige Antoon Splinter uit Well is sinds 2016 wethouder en eerste locoburgemeester bij de gemeente Bergen. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn vele bijzondere activiteiten, met name in de militaire paardensport, waarbij hij tot op heden ruiter is bij het Cavalerie Ere-Escorte in de rang van ritmeester bij het ministerie van Defensie en voorzitter van de Stichting Militair Ruitersportcentrum ‘Marcroix’. Van 2007 tot 2016 was Antoon voorzitter van de basisschool Sint Vitus in Well. Ook was hij lid en voorzitter van de overkoepelende Stichting Katholiek Basisonderwijs in de gemeente Bergen. Antoon is voorzitter van de Kerngroep Veteranen Bergen en medeorganisator van de deelname aan de Nationale Dodenherdenking.


Wilbert Linders en zijn vrouw Karin zijn verheugd met de onderscheiding

Wilbert Linders uit Well is 56 jaar en werkt als productiechef bij Kersten Europe in Wanssum. Hij was daar tot 2019 lid/voorzitter van de ondernemersraad. Ook is hij sinds 1983 vrijwilliger en penningmeester van de Wellse vriendengroep De Batjakkers. Wilbert organiseerde van 1991 tot 1998 het jaarlijkse dorpsfeest het ‘Water Sport Spuit Feest Festijn’ en tegenwoordig fungeert hij als jurylid en zorgt hij voor de lotenverkoop. Sinds 1984-heden is Wilbert vrijwilliger bij Harmonie De Vriendenkring en zet hij zich in voor diverse activiteiten. Vanaf 1996 was hij tot 2015 bestuurslid en is hij vrijwilliger bij CV De Maasjoerts. Linders was lid van de jeugdcommissie en organiseerde vele jeugdactiviteiten.


Sonja Timmermans werd onderscheiden voor haar vele onbaatzuchtige bijdrages

De 46-jarige Sonja Timmermans uit Well werd onderscheiden omdat zij sinds 2005 vrijwilliger is bij CV De Maasjoerts en in de periode 2005-2014 medeorganisator was van de halfjaarlijkse spokentocht. Jeugdzittingen worden sinds 2012 door Sonja geregisseerd en tot 2018 was zij tevens penningmeester. Vanaf 2006 is Sonja mantelzorger van haar dochter met een ernstige meervoudige beperking en draagt in haar eentje de 24-uurs zorg. Sinds 2009 is zij vrijwilliger bij de Orthopedische Dagbesteding ‘De Sprong’, waar ze actief is in de fondsenwerving. Sonja is penningmeester van Stichting Spokentochten Well, vrijwilliger bij het evenement ‘Well-Lympics’ en medeorganisator van de Dorpsquiz in Well.


Wim van der Coelen met zijn vrouw en zijn verdiende onderscheiding

Wim van der Coelen, 70 jaar en woonachtig in Well, werkte tot 2015 als docent bij het Valuascollege in Venlo. Hij kreeg een Koninklijke Onderscheiding vanwege zijn activiteiten sinds 1979 bij Carnavalsvereniging De Maasjoerts uit Well als vrijwilliger en sinds 1994 bestuurslid. Van 1995 tot 1999 was hij voorzitter van De Maasjoerts. Bij Hengelsportvereniging De Snutters was Wim van 1985 tot 1992 de voorzitter en verrichtte er ook vrijwilligerswerk. In 2012 was hij oprichter van Toneelvereniging De Buunspeulers en is er tot op heden voorzitter. Van 2012 tot 2015 nam Wim tevens de rol van regisseur op zich. Sinds 2017 is Wim actief lid en commissielid van de PK Bergen, en is sinds 2020 ook raadslid.


De gedecoreerde Theo Diebels met zijn vrouw Jolanda

De 60-jarige Theo Diebels uit Aijen werkt bij Trigion Beveiliging als beveiligingsbeambte. Hij ontving een Koninklijke Onderscheiding onder andere omdat hij van 1982 tot 1989 bestuurslid was van Schuttersgilde St. Antonius Abt-St.Agatha. Sinds 1986 is Theo als vrijwilliger actief bij Jeugdcarnavalsvereniging De Bietjes en Carnavalsvereniging De Sukerpinnen in Aijen en heeft hij er door de jaren tot op heden diverse functies vervuld. Theo is sinds 2014 voorzitter van de Oud Prinsen Aijen. Van 2001 tot 2009 was hij lid van de ouderraad en vrijwilliger bij Openbare Daltonschool De Klimop Bergen. Ook was hij jarenlang vrijwilliger bij het Rode Kruis, afdeling Bergen.


Een zichtbaar verheugde Theo Tebarts met zijn vrouw Ria

De heer Theo Tebarts uit Nieuw Bergen is 72 jaar en werkte tot 2015 bij de gemeente. Hij werd onderscheiden vanwege zijn verschillende activiteiten sinds 1978 bij Fanfare Les Montagnards. Eerst als algemeen vrijwilliger, later archiefbeheerder van de muziekstukken en uniformen, en sinds 2012 bestuurslid/penningmeester. Bij Stichting Katholiek Basisonderwijs Bergen ontwikkelde Theo een digitaal systeem waardoor scholen in staat waren een meerjarenplanning op te stellen. Al sinds 1997 is hij bestuurslid, penningmeester en vrijwilliger bij Stichting Vogelasiel Bergen. Theo verzorgt er de belastingservice voor circa 60 tot 80 inwoners, waarvan de inkomsten naar het asiel gaan.


Renate Weijs, verguld met haar lintje en bijgestaan door haar partner Hans Westheim

De 52-jarige Renate Weijs uit Nieuw Bergen werkt bij Lozeman als administratief medewerker en ontving een Koninklijke Onderscheiding vanwege haar vrijwilligerswerk bij RKVV Montagnards waarvoor ze sinds 2002 de contributie int en hand- en spandiensten verricht. Van 2006 tot 2017 was Renate vrijwilliger bij Kindervakantiewerk Bergen en lid van de medezeggenschapsraad en vrijwilliger bij de Openbare Daltonschool De Klimop. Bij CV De Erdmennekes was zij penningmeester en tot heden lid van de financiële commissie en vrijwilliger, functies die zij sinds 2018 ook vervult bij Ondeugd Tienerdisco en bij Vrouwen Maasduinen.


Annie met haar partner Jan Beumers in haar nopjes met de onderscheiding

Mevrouw Annie de Jong uit Afferden is 61 jaar werd onderscheiden vanwege haar vrijwilligerswerk bij Activiteiten Vereniging ’75 in Roden en bij Basisschool ’t Diekske, waar zij lees- en overblijfouder was en lid van de ouderraad. Zij organiseerde tot 2015 mede de schoolreisjes en de sportdagen. Ook was Annie penningmeester/voorzitter van Buurtvereniging De Stofwolk in Heukelom en penningmeester van de toneelvereniging Nuance in Afferden. Bij Menvereniging Maasduinen vervulde zij tot voor kort functies als penningmeester, voorzitter en secretaris, maar is er nog steeds actief vrijwilliger. Ook was ze vrijwilliger/ervaringsdeskundige voor diabetici en medische studenten van het Radboud UMC.


Jan Keijsers met zijn vrouw Mia lachend op de foto

De 83-jarige Jan Keijsers uit Afferden was tot 2016 eigenaar van de plaatselijke Dorpswinkel Keijsers-Verberkt. Hij kreeg een Koninklijke Onderscheiding omdat hij in 1970 medeoprichter was van de Alverländer Muzikanten en daarbij tot 2013 penningmeester. Tot de dag van vandaag zet Jan alles klaar voor de repetities en ondersteunt hij bij optredens. Ook is hij vrijwilliger bij de Parochie H.H. Cosmas en Damianus in Afferden. waarbij hij de collectes verzorgt, als misdienaar fungeert en bloemen en muziek bij de Mariakapel regelt. Als accordeonist begeleidt Jan het kerkkoor en is hij vrijwilliger bij Stichting Dorpsarchief Afferden.


Een trotse Hans Stammen met zijn vrouw Sini 

De heer Hans Stammen is 74 jaar en werkte tot zijn pensioen in 2013 bij Continental Ticking in Kevelaer. Hij werd gedecoreerd vanwege zijn activiteiten als secretaris en vrijwilliger bij Vereniging Het Groene Kruis in Siebengewald. Tot heden is hij vrijwilliger bij het Gemengd Kerkkoor Siebengewald en secretaris en penningmeester van Stichting Dorpsblad De Grenskoerier. Ook was Hans tot 2014 vrijwilliger van de KBO, waar hij daarna vicevoorzitter en later ook penningmeester werd. Hans is initiator en voorzitter van Stichting Goede Doelen Week en sinds 2016 is hij de stuwende kracht van ‘Schuuf mar an’, tegen eenzaamheid onder ouderen.


Anneke Toonen met haar man Raymund blij met de onderscheiding

De 61-jarige mevrouw Anneke Toonen uit Aijen werkt bij Pluryn als secretarieel medewerker. Zij ontving een Koninklijke Onderscheiding vanwege haar verschillende functies die zij als bestuurslid, voorzitter en secretaris bij de Stichting Dorpsraad Aijen heeft ingevuld sinds 2006. Daarnaast is zij lid van de werkgroepen Kermis en Kerstviering Aijen. Ook is Anneke vrijwilliger bij het dameskoor ‘Vocal Group Joy’  in Well, waar zij een trekkersrol vervult bij de jaarlijkse bloemenactie. Ze weet andere leden te enthousiasmeren en verzorgt de PR, kleedt de ruimtes aan voor optredens en legt contacten met andere koren.

Wethouder Antoon Splinter werd als laatste van de dag onderscheiden. Zijn vrouw Mela kreeg een mooie bos bloemen

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT