Na 23 uur verboden te zitten!
Na 23 uur verboden te zitten! Foto: KHN

Gemeente Bergen wil terrassen eerder dicht en minder evenementen (POLL)

Algemeen Maatschappelijke discussie Politiek

Nieuw Bergen | Als het aan het aan de gemeente Bergen ligt worden er een aantal regels rondom de openingstijden van terrassen en het aantal evenementen aangescherpt. Reden hiervoor zijn het aantal klachten die er bij de gemeente zijn binnengekomen, voor corona waren dat er gemiddeld 30 per jaar. Donderdagavond gaat de commissie Bestuur en Financiën hierover vergaderen, waarna uiteindelijk de gemeenteraad op 12 juli beslist of deze plannen door gaan. 

Terras eerder dicht
Terrassen binnen de bebouwd kom moeten voortaan één uur eerder dicht, dit houdt in dat de terrassen leeg moeten zijn vanaf 23:00 uur (behalve in de zomermaanden juni, juli, augustus en september dan mogen ze tot 00:00 uur open blijven). Bedrijven buiten de bebouwde kom mogen één uur langer open blijven.

Grote feesten
Bij grote feesten moet de volumeknop nu nog om 02:00 uur omlaag, in het plan van de gemeente wordt dit door de weeks 00:00 uur en in het weekend 01:00 uur. Uitzonderingen zijn carnaval, half vasten en nieuwjaarsnacht.

*Brancheorganisatie Horeca Nederland die 65% van de horecabedrijven in de gemeente vertegenwoordigt kan zich vinden in de plannen van de gemeente. 

Mes in aantal evenementen
Tot op heden hebben cafés twaalf ontheffingen per jaar om een feest te organiseren dit wil de gemeente terug brengen naar vier per jaar. Indien de horecaondernemer kan aantonen dat hij geluidwerende maatregelen heeft genomen, kan dit aantal oplopen tot maximaal tien keer.

Rust
Dorpsevenementen in het weekeinde mogen nog maximaal twee per maand. De gemeente wil dat er per maand twee rustweekeinden zijn. Er komt  een zwarte lijst met daar op een aantal evenementen, daaronder vallen bijvoorbeeld kooigevechten, evenementen waarbij dieren ter vermaak worden gebruikt en evenementen met een seksueel-erotische of racistische uitstraling.

POLL

De gemeente wilt de beleidsregels voor terrassen en evenementen aanpassen

Goed idee

Slecht idee

Geen mening

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT