Bergse brandweerlieden oefenen op Airport Weeze
Bergse brandweerlieden oefenen op Airport Weeze Foto: Brandweer Bergen

Brandweer Bergen oefent op Laarbruch

Algemeen 112

Weeze | Brandweerpost Bergen is weer volledig bijgeschoold voor vliegtuigbrandbestrijding en voor het optreden bij luchtvaartincidenten. Afgelopen week werd er een uitgebreid trainingsprogramma afgewerkt om voorbereid te zijn op eventuele calamiteiten.

In 1954 werd de Britse militaire luchthaven Weeze-Laarbruch opgericht. De Royal Air Force (RAF) stationeerde hier onder andere Tornados, Bucaneers en Harriers. In 1999, na 45 jaar, verliet de Royal Air Force op 30 november haar basis in Weeze/Laarbruch.

Op 1 mei 2003, meer dan drie jaar na het einde van de militaire vluchtoperaties, vertrekt de eerste lijnvlucht naar Londen vanaf de nieuwe “Niederrhein Airport”. Het verlengde van de start/landingsbaan van Airport Weeze is Nederlands grondgebied. Dit is de reden waarom post Bergen vanaf 2003 een goede samenwerking heeft met de luchthaven, en met name met de daar gevestigde brandweer. Bij een calamiteit op het vliegveld wordt post Bergen samen met de omliggende Duitse posten gealarmeerd voor brandbestrijding en hulpverlening.

Mocht er een incident plaats vinden op Nederlands grondgebied dan komt de brandweer van Airport Weeze post Bergen te hulp. Voor een goede samenwerking is het noodzakelijk dat er regelmatig samenwerkingsoefeningen worden gehouden zodat bij een calamiteit elke brandweerpost weet wat de te volgen procedures en communicatielijnen zijn.

Door de jaren heen komen er nieuwe collega’s bij de verschillende brandweerposten. Deze collega’s worden aanvullend op hun basistaak opgeleid voor vliegtuigbrandbestrijding en luchtvaartincidenten. Tevens worden er oefeningen gehouden om de kennis op te frissen en op peil te houden, zoals dat voor elke basistaak van de brandweer gebeurd.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT