Afbeelding
Foto: Chris Smits

Column: Was het dan chlamydia?

Algemeen Column

Soms vraag je jezelf af, wat zou die hebben als iemand zich ziek meld, of ben ik de enige nieuwsgierige op deze aardkloot?

Ruim zes jaar geleden gaf toenmalig CDA-er Ben Buiting te kennen te gaan stoppen als wethouder van de gemeente Bergen vanwege gezondheidsredenen. Net nadat hij als geestelijk vader van Moasïque het nieuwe centrum had geopend. Buiting vormde samen met burgemeester Pelzer en wethouder Lia Roefs het Bergens college. Maar wat zou er toch zijn met de fit ogende locoburgemeester? Is het ernstig? De aankondiging van zijn vertrek roept veel vragen op, maar deze kun en mag je om privacy redenen niet stellen. Oké, er lagen nog wat etterdossiers met politieke pijnpunten, maar dat zouden toch niet die gezondheidsredenen zijn? Zou het zo zijn dat op deze manier de wethouder zonder kleerscheuren en met opgeheven hoofd gemeente Bergen kon verlaten zonder dat projecten zoals Maaspark Well, film De Nieuwe Wildernis en nog vele meer aan hem zouden blijven kleven. Enfin dag Ben, hallo Antoon. Na de troonswisseling brak er een onrustige bestuursperiode aan in de gemeente Bergen. Wethouders werden met de verkiezingen in zicht naar huis gestuurd en financieel moest er puin worden geruimd.  

In september 2020 gaf toenmalig wethouder Lia Roefs aan te gaan stoppen als wethouder van de gemeente Bergen vanwege gezondheidsredenen. Waarvan kende ik deze zin ook alweer? Roefs die gedurende de Corona-periode uitsluitend thuis had gewerkt en elke kans op een besmetting uit de weg ging, moest dus toch om gezondheidsredenen de lokale politieke arena gaan verlaten. Wat zou er aan de hand zijn? Is het levensbedreigend? Vragen die je uit fatsoen niet stelt. Wel is het bijzonder dat nog geen negen maanden later de kerngezonde Roefs wordt geïnstalleerd als deputé van de provincie Limburg, schijnbaar heeft het Maastrichts water dezelfde helende krachten als dat uit Lourdes. 

In de afgelopen jaren ben ik beide oud-wethouders meerdere malen tegengekomen, zo ook op het afscheid van wethouder Pekema straalden beiden van aanwezigheid en gelukkig in goede gezondheid. Wel vreemd denk ik dan, wat zou dan toch de echte reden zijn geweest om het Bergense pluche te doen verlaten? 

Ik heb honderden theorieën hierover bedacht, maar telkens komt er ééntje bovendrijven. Ze zijn politiek genaaid en hebben er Chlamydia aan overgehouden! Dat is gezondheidstechnisch best vervelend maar vaak nog vervelender om het uit te leggen. Het kan bijna niets anders dan dat zijn geweest, even 14 dagen een zalfje smeren en alle (politieke) jeuk is verdwenen. 

Oké, ik ben geen huisarts, maar ik hou me, totdat het tegendeel is bewezen, vast aan deze theorie! 

Chris Smits

!