De beide koren gaan Oekraïense liederen zingen
De beide koren gaan Oekraïense liederen zingen Foto: Grenslandmannenkoor

Orthodoxe Oekraïense liederen in Oud-Bergen

Kunst en Cultuur Kunst & cultuur

Bergen | De plechtstatige klanken die kenmerkend zijn voor de Russisch-Orthodoxe koormuziek zijn ook in de westerse wereld erg geliefd. Maar sinds Rusland het buurland Oekraïne is binnengevallen staat men erg gereserveerd tegenover alles wat Russisch is of met dat land te maken heeft. Het Kolpingkoor uit Goch en het Grenslandmannenkoor uit Siebengewald, beide onder leiding van dirigent Paul Verheyen, zingen al geruime tijd gezamenlijk en op diverse plaatsen een “Russische H. Mis”. Zou de dienst nogmaals ergens worden uitgevoerd dan zou dat mogelijk tot irritatie kunnen leiden en de koormuziek dreigde in het archief te gaan verdwijnen.

Op initiatief van hun dirigent hebben de zangers besloten dat de oorspronkelijke versie diende te worden vertaald en uitgevoerd in het Oekraïens. Dat bleek evenwel nog niet zo eenvoudig. Via de “KulTOURbühne” in Goch kwam de dirigent op het spoor van het “Kommunale Integrationszentrum” van het district Kleef en via dat instituut bij een Oekraïense vrouw in Kleef die op haar beurt contacten onderhield met een muzieklerares en tevens dirigente in Odessa. De laatstgenoemde bleek graag bereid om de liederen te vertalen. De bladmuziek en ook een opname werden naar Odessa gestuurd en de stukken werden vertaald. Toen dat klaar was heeft de dirigent nog overleg gehad over de juiste Oekraïense uitspraak en daarna konden de repetities beginnen.

Op zaterdag 23 april jongstleden heeft de eerste uitvoering in het kader van een ‘Friedensmesse’ plaatsgevonden in de Maria-Magdalenakerk in Goch. En wat dirigent en zangers eigenlijk al wisten: de orthodoxe liederen troffen de harten van het publiek. Of het nu in het Russisch is of in het Oekraïens.

Het is de bedoeling dat het Kolpingkoor Goch en het Grenslandmannenkoor Siebengewald bij de kerkdienst van zondag 31 juli aanstaande om 11.00 uur in de St.-Petruskerk van Bergen de Orthodoxe-Oekraïense liederen opnieuw ten gehore zullen brengen. Pastoor Blom en pater Bruno zullen de dienst gezamenlijk voorgaan.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT