Burgemeester Willem Gradisen met Mieke Willems
Burgemeester Willem Gradisen met Mieke Willems Foto: Gemeente Mook-Middelaar

Lintje voor Mieke Willems

Openbare publicatie Familieberichten

Molenhoek | Namens Koning Willem-Alexander heeft burgemeester mr. drs. W. Gradisen op 14 juli jl. een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan mevrouw M.H.G. (Mieke) Willems (geboren 9-8-1942). Zij woont in Molenhoek en is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Mevrouw Willems is 60 jaar actief geweest in het basisonderwijs: eerst 43 jaar als beroepskracht en daarna 17 jaar als vrijwilliger. De onderscheiding werd uitgereikt in aanwezigheid van alle kinderen en leerkrachten op het schoolplein van basisschool De Ratel in Gennep.

Mieke Willems is van juni 1962 tot 1968 eerst werkzaam geweest op de school In Middelaar. Vanaf 1968 tot juli 2005 was ze vervolgens werkzaam als groepsleerkracht en intern begeleider op basisschool De Ratel (eerder de Jozefschool) in Gennep. Zij heeft zich, buiten haar reguliere werkzaamheden, altijd extra ingezet voor kinderen en gezinnen die nieuw waren in Nederland. Mede hierdoor bouwde ze een goede band met de kinderen op. Naast dit leerproces begeleidde ze de kinderen tevens emotioneel en wist zo een klimaat van vertrouwen en veiligheid op te bouwen. Dat was voor deze kinderen, die vaak een oorlogstrauma hebben, als het ware vereist voordat je met het onderwijs kon starten. Door haar hechte band met de kinderen kon ze ook een goede band met de ouders opbouwen. Dat resulteerde in bezoeken aan gezinnen, waardoor ze ook hun gebruiken en cultuur leerde kennen.

Vrijwilligerswerk
In 2005 is Mieke Willems vervroegd met pensioen gegaan om daarmee plaats te maken voor een jonge leerkracht. Ze is zeker niet stil gaan zitten. Vanaf haar pensionering in 2005 tot heden doet juf Mieke trouw drie keer in de week vrijwilligerswerk bij De Ratel in Gennep. De eerste jaren richtte ze zich vooral op individuele en groepjes kinderen die extra hulp nodig hadden bij lezen, rekenen of spelling. De laatste jaren hielp ze vooral de NT-2 kinderen met hun woordenschat en met lezen. Ook zorgde ze ervoor dat het nieuwe schooljaar begon met frisse boeken: in de laatste schoolweek vulde ze bakken met sop en maakte ze de kaften van de boeken schoon. Ook al speelden soms wat lichamelijke ongemakken, ze bleef komen zodra dat weer mogelijk was.

Zorgzaam
Naast alle reeds genoemde werkzaamheden zorgt mevrouw Willems voor haar jongste zus Gemma, met wie zij sinds het overlijden van hun ouders (in 1986 en 1988) één huishouden voert. Mieke Willems bracht Gemma van 1988 tot 2 jaar geleden elke dag naar haar werk en haalde haar ook op. Gemma had werk in 3-ploegendiensten en werkte dus ’s morgens, ’s middags of ’s avonds/’s nachts. Nooit heeft Mieke Willems verzuimd. Het was haar nooit teveel. En altijd was “juf Mieke” op tijd op school om haar kinderen les te geven.

Maximale inzet
Burgemeester Gradisen benadrukte dat zij alom werd en wordt gewaardeerd voor zowel de zorg gedurende vele jaren als de extra inzet binnen het onderwijs, met name ook na haar pensionering. Ze is maar liefst 17 jaar als vrijwilliger actief geweest op dezelfde school: “Ze zette zich maximaal in voor de kinderen die ze onder haar hoede had, was sterk betrokken bij het team van De Ratel en altijd vol van interesse voor het wel en wee van iedereen”. Juf Mieke heeft inmiddels 60 jaar activiteiten in het onderwijs verricht. De burgemeester noemde haar een gouden kracht en een bijzondere vrouw, die terecht in het Oranje zonnetje is gezet.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT