Een 'groenblauw' schoolplein heeft alleen maar voordelen
Een 'groenblauw' schoolplein heeft alleen maar voordelen Foto: Gemeente Bergen

Schoolpleinen worden groen en blauw

Openbare publicatie Jeugd voor Jeugd Maatschappelijke discussie Natuur

Well | Het schoolplein van de Vitusschool in Well is het eerste schoolplein in de gemeente Bergen dat ‘Groenblauw’ wordt. De school draagt daarmee bij aan de ambitie van het programma Waterklaar, om 80% van alle basisschoolpleinen in Noord- en Midden-Limburg om te vormen van een traditioneel (betegeld) schoolplein, naar een gezonde leer- en speelomgeving waar natuur en water centraal staan.

Net als bij veel schoolpleinen liggen op het schoolplein van de Vitusschool veel tegels. Er is weinig groen, bomen zijn er nauwelijks. Regenwater kan niet worden opgeslagen en er is weinig ruimte om verkoeling op te zoeken tijdens hete zomers. Het veranderende klimaat vraagt om aanpassing van deze schoolpleinen.

Een Groenblauw schoolplein
Bij een Groenblauw schoolplein wordt hier rekening mee gehouden. Tegels worden zoveel mogelijk vervangen door groen, zodat het regenwater in de grond kan zakken. Bomen zorgen voor natuurlijke schaduwplekken en er worden natuurlijke speelelementen verwerkt. Een Groenblauw schoolplein is een fijne plek voor kinderen om te spelen. Maar ook om te leren over natuur, biodiversiteit, voeding en klimaat.

De aanpak
In de gemeente Bergen beginnen we met het schoolplein van de Vitusschool in Well. Onder begeleiding van een Groenblauwe coach gaan docenten, kinderen en ouders aan de slag om het huidige schoolplein om te vormen naar een duurzame, klimaatvriendelijke omgeving. De leerlingen zijn in ieder geval erg enthousiast over de plannen en kunnen niet wachten om van start te gaan.

GroenBlauwe Revolutie
De GroenBlauwe Revolutie Schoolpleinen is een project van Waterklaar. Waterklaar richt zich op het vergroten van de bewustwording over klimaatadaptie en het stimuleren van inwoners en bedrijven om maatregelen te nemen in de eigen leefomgeving. Denk hierbij aan het afkoppelen van het regenwater op het riool, het ontstenen van tuinen en het verbeteren van de biodiversiteit.

Meer informatie
Wilt u meer weten over de GroenBlauwe Revolutie Schoolpleinen, kijk dan op www.groenblauwerevolutieschoolpleinen.nl. Kijk voor meer informatie over Waterklaar op www.waterklaar.nl. Wilt u ook uw regenwater afkoppelen van het riool en gebruik maken van de subsidieregeling? Stuur dan een e-mail naar afkoppelen@bergen.nl

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT